Mailbox Archiving in Exchange 2010

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, April 26, 2010 - Save & Share - Leave a Comment

 

Arhiva separata pe mailbox a fost una din marile promisiuni ale lui Exchange 2010. In momentul de fata chiar si dupa ce Exchange 2010 a fost lansat e tot doar o promisiune. O sa explic in continuare noua functionalitate din Exchange.

In prima faza trebuie sa activam optiunea de arhiva la nivel de mailbox. Putem face asta din wizard-ul New Mailbox:

image

Sau click dreapta pe un mailbox existent si Enable Archive.

image

Se mai poate si din Powershell cu New-Mailbox si parametrul Archive insa nu am avut curiozitatea sa testez.

In momentul in care activam arhiva din ESM primim mesajul urmator:

image

Ok. Macar de-ar fi o functionalitate care sa justifice un CAL mai scump (o sa vedem in continuare).

Dupa activare iconita userului se modifica putin, in acest fel putand identifica userii care au activata arhiva.

image

In mare, cam atat e de setat. Imediat dupa, userul va vedea optiunea Online Archive in Outlook (si in OWA), putand sa mute mesaje in folderele din arhiva.

image

Arhiva se vrea a fi un inlocuitor pentru PST-urile locale ale userului, insa problema este ca aceasta arhiva nu sta pe server intr-un mailbox store separat, ci se afla in acelasi store cu mailboxul normal al user-ului, facand toate promisiunile MS sa pice. Dupa cum spune si denumirea – Online Archive, arhiva e disponibila numai online, neputand fi cache-uita in OST ca si mailboxul normal.

Initial se vorbea de storage mai lent si mai ieftin pentru arhiva, backup separat (si mai ieftin normal), eventual si server separat, etc. Insa toate acestea nu sunt posibile in Exchange 2010 RTM.

Cam singurul scenariu util care il vad pana acum ar fi in cazul reinstalarii OS-ul pentru un user. In loc sa-si sincronizeze tot continutul din Exchange, va sincroniza doar ce se afla in mailbox-ul primar ignorand arhiva care poate fi accesata doar online. De fapt scenariul e fortat de limitarile din Exchange.

Totusi, promisiunile facute inainte de aparitia Exchange 2010 RTM se pare ca vor fi respectate in SP1 care vine cu multe imbunatatiri. Data viitoare o sa detaliez cate ceva din SP1.

PS: treaba cu SP1 este inca o dovada ca MS scoate produsele in mare graba chiar si cu functionalitati incomplete si intareste regula “instaleaza abia dupa ce apare primul SP”. Iar smecheriile cu produs lansat direct cu SP1 nu tin 🙂

Posted in Exchange • Tags: , Top Of Page

Write a comment