Installing TMG 2010 (Workgroup mode)

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, June 22, 2010 - Save & Share - 10 Comments

TMG sau Forefront Trusted Management Gateway este inlocuitorul lui ISA Server, Enterprise Firewall-ul produs de Microsoft.  Incepand cu aceasta versiune, TMG vine doar in versiunea pe 64 de biti spre deosebire de ISA care rula doar pe Windows x86. OS-urile suportate sunt Windows Server 2008 & R2 (numai x64).

Anumite componente ale produsului sunt schimbate semnificativ fata de vechile versiuni, insa acestea fiind destul de low level, nu vor fi observate de un administrator obisnuit. Si ma refer in special la integrarea cu Windows Filtering Platform.

Cate ceva despre system requirements:

– 64bit processor – dual core

– 2Gb RAM

Nota: merge si cu un core si doar 1Gb RAM, insa performantele lasa de dorit (de folosit in configuratia asta numai in mediu de test)

– 2.5Gb spatiu pe disk

– 2 placi de retea (pentru operarea in firewall mode)

– Windows 2008 SP2 sau R2 (x64)

– .Net Framework 3.5 SP1

– Windows Installer 4.5

– nu este suportata instalarea pe domain controller 🙂

– este suportata instalarea in VM

 

Astea sunt cerintele asa in mare. Restul de componente (roluri & features) sunt instalate de catre TMG Preparation Tool.

Mai multe detalii puteti gasi aici:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd896981.aspx

Scenariu pentru care m-am decis sa fac acest tutorial arata cam asa:

 

 

 

image

Un server cu 2 placi de retea, una conectata la Internet si una in LAN, pe care ruleaza Windows 2008R2 + TMG 2010. In LAN am sisteme stand alone fara domain controller. Sau daca am, in acest scenariu nu doresc integrarea TMG cu Active Directory.

Inainte de a incepe instalarea este bine sa configurati partea de networking si sa va asigurati ca aveti conectivitata in retelele conectate, altfel dupa instalarea TMG lucrurile se complica, filtrarile de pe TMG facand diagnosticul mai dificil.

image

Tip:denumiti adapatoarele de retea cu nume sugestive.

image

Gateway se seteaza numai pe placa externa. In scenariul fara AD, setam DNS doar pe placa externa a serverului.

image

Inainte de pornirea setup-ului e bine sa actualizam sistemul de operare cu ultimele update-uri pentru a evita urmatoarele reboot-uri.

image

Preparation tool-ul imi instaleaza toate componentele necesare pentru ca TMG sa se poate instala. Cei care s-au jucat cu versiunea beta cunosc chinul de a instala manual aceste componente.

image

image

Normal ca vom dori sa instalam si serviciile TMG si consola de administrare.

image

image

image

Si abia in clipa asta incepe instalarea propriu zisa a TMG-ului.

Nota: Instalarea nu mai este la fel de rapida ca la versiunile ISA2000/2004/2006.

image

image

image

Acum urmeaza pasul cel mai important. Definirea zonei de adrese interne. Atentie! Aici trebuie sa puneti doar range-urile de adrese interne. Wizard-ul o poate face pentru voi selectand placa de retea interna (o sa adauge subnetul la care este atasata placa).

image

image

image

image

image

image

image

Instalaea este completa, acum urmeaza setup-ul initial care mi se pare enervant. As fi preferat sa ma lase sa imi fac eu regulile asa cum vreau fara nici o interventie din partea lui. Oricum este folositor pentru cei fara prea mare experienta cu acest produs.

image

image

Aici selectati modelul retelei voastre. Ceea ce am selectat eu mai jos se refera la un server cu 2 placi de retea care face legatura intre extern si intern. In lista se mai afla, modelul cu TMG in spatele altui firewall, si modelul cu TMG doar cu o placa de retea, folosit doar pentru webp proxy, caching si publishing.

Network template-urile iti definesc relatiile dintre retelele conectatae la TMG.

image

image

image

image

image

image

Avem si optiunea sa joinam serverul la domeniu insa nu o sa o facem pentru ca am spus ca mergem pe scenariul cu server standalone.

image

image

image

image

image

Web Protection se licentiaza separat ca subscriptie, insa din clipa in care instalati TMG aveti acces la acest feature cat trial 120 de zile.

Recomand sa bifati si Enable URL Filtering pentru ca este un feature foarte util.

image

NIS aka Network Inspection System este modulul de IPS si inspecteaza traficul pe baza unor semnaturi publicate de catre MS. Foarte util atunci cand nu a aparut fix pentru anumite vulnerabilitati, insa exista un model pentru traficul facut de exploit.

image

image

image

image

image

Acum instalarea si configurarea initiala a produsului fiind completa, rulam acest Web Access wizard, care ne poate ajuta sa definim primele reguli de acces.

Nota: by default dupa instalare, TMG blocheaza tot traficul (aproape) in & out, asa ca fara sa definiti reguli de acces, nu o sa functioneze nimic.

image

Urmatoarea optine va crea o regula care va bloca tot traficul ce se incadreaza in anumite categorii predefinite in TMG.

image

Categoriile le vedeti in fereastra urmatoare iar in spate sta serviciul Microsoft Reputation Service (o imensa baza de date folosita pentru a clasificata site-urile de pe Internet).

image

Urmatoarea optiune se refera la scanarea malware a traficului web ce trece prin TMG.

image

Nou in TMG exista optiunea de a face inspectie pe conexiuni HTTPS. Cu toate ca wizard-ul sugereaza activarea optiunii de inspectie HTTPS, recomand ca in aceasta etapa sa nu o activati si sa selectati Allow all HTTPS traffic. Activarea acestei optiuni fara sa intelegi foarte bine ce face si fara sa anunti end user-ul despre cum se poate schimba experienta lui de navigare pe web, poate crea probleme.

image

Urmeaza partea de web caching, unde e bine sa specificam dimensiunea cache-ului (in functie de spatiul pe care il avem la dispozitie si de traficul la care este supus serverul).

image

image

image

Si acum sa inspectam putin consola de administrare. Primul lucru observat sunt cele doua butoane Apply & Discard. Pentru a salva regula nou creata si setarile din Wizardul de configurare e nevoie sa aplicam modificarile cu Apply.

image

image

image

image

Mai jos am pus cateva imagini din consola:

image

image

Cam aici in Firewall Policy se desfasoara majoritatea activitatii de administrare.

image

Web access policy este de fapt un alt view al regulilor, dar doar pentru cele care contin protocoalele HTTP si FTP.

Putem observa aici ca prima regula blocheaza accesul la anumite categorii, iar ce trece mai departe este permis de urmatoarea regula.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Mai departe, m-am conectat pe un sistem din reteaua interna si am incercat sa accesez o pagina de pe internet. Inainte de asta am configurat in Internet Explorer adresa TMG-ului ca si web proxy. Este necesar sa configurez IE-ul asa pentru ca in regulile de acces nu am si regula pentru traficul DNS, iar clientul neputand sa interogheze servere DNS externe trebuie sa apeleze la TMG pentru rezolutia de nume.

image

image

image

Sesiunea web proxy poate fi vazuta in interfata de administrare si pot afla detalii mai amanuntite despre modul in care s-a efectuat conexiunea.

image

Si iata ca TMG functioneaza si este gata pentru a imbunatati performantele conexiunii la internet si pentru a bloca traficul de tip malware sau cel catre destinatii riscante pentru utilizatorii din reteaua mea.

Atat de aceasta data, insa voi mai reveni si cu alte scenarii si detalii de configurare mai avansate despre acest produs.

Posted in Security • Tags: , Top Of Page

10 Responses to “Installing TMG 2010 (Workgroup mode)”

Pingback from Andrei Ungureanu’s Blog : Tutorial TMG
Time June 22, 2010 at 10:41 am

[…] Articolul il gasiti aici: http://www.winadmin.ro/2010/06/22/installing-tmg-2010-workgroup-mode/ […]

Comment from Cosmin
Time June 23, 2010 at 12:35 am

Felicitari pentru articol. Multumim pentru tot efortul depus.

Comment from Andrei Ungureanu
Time June 23, 2010 at 12:35 pm

Cu placere.

Comment from Adrian Beizdadea
Time June 23, 2010 at 12:58 pm

Salutare,
Este un articol util, am ceva experienta cu produsele anterioare ISA dar TMG-ul inca nu l-am instalat sau aprofundat…pare interesant si are cateva lucruri noi (pare f. utila facilitatea MS Reputation Services;)
Dar am si o intrebare daca stie default TMG-ul cu ISA 2006 stiu ca nu se putea, stie sa faca SNAT IP Addresses Static Mapping? Un exemplu in link-ul de mai jos http://forums.isaserver.org/m_80042200/mpage_1/key_/tm.htm#2002089679

Adrian

Comment from Andrei Ungureanu
Time June 23, 2010 at 3:26 pm

Parca merge. Adica tin minte ca exista ceva de genul asta cand am testat versiunile beta si se numea Enhanced NAT.
O sa ma uit zilele astea si o sa las loc de un post pe tema asta.

Comment from Geo
Time June 26, 2010 at 1:16 am

Si pe mine tot partea de NAT 1:1 ma interesa. Din cate am vazut eu la ISA2006 nu exista functionalitatea asta singura solutie ar fi IPBinder. habar nu am cum e la TMG dar ar fi bine de aflat daca stie careva.
Nu inteleg cum o chestie atat de simpla nu poate fi implementata intr-un produs atat de des folosit.

Comment from Andrei Ungureanu
Time June 28, 2010 at 1:18 pm

Nu e chiar asa, anumite “bucati” din acest NAT 1:1 la care va referiti sunt incluse si in ISA si TMG. Sunt doua aspecte separate la NAT 1:1, inbound access si outbound access. Partea asta de outbound access e inclusa numai in TMG, insa pentru scenariile de inbound si ISA 2006 poate fi folosit fara probleme.
IP Binder face doar partea de outbound, asa ca daca il cumparati aveti grija sa nu dati banii de pomana.

Chiar lucrez la un articol care sa clarifice lucrurile astea.

Pingback from Tweets that mention Installing TMG 2010 (Workgroup mode) » RO Windows Administrators Weblog — Topsy.com
Time June 30, 2010 at 11:56 pm

[…] This post was mentioned on Twitter by Emil CHERICHEȘ. Emil CHERICHEȘ said: Pe linux se poate obține același efect din mult mai puține clickuri :)) http://is.gd/d8IjY […]

Pingback from TMG 2010 Recap » RO Windows Administrators Weblog
Time January 20, 2011 at 8:09 am

[…] trecut am postat un articol introductiv despre TMG http://www.winadmin.ro/2010/06/22/installing-tmg-2010-workgroup-mode/ si o sa […]

Pingback from TMG 2010–Install Options » RO Windows Administrators Weblog
Time January 21, 2011 at 8:03 am

[…] articol precedent am discutat despre o varianta de instalare a TMG. Cea mai simpla de fapt. Standalone […]

Write a comment