Probleme de performanta cu Active Directory?

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, October 6, 2009 - Save & Share - Leave a Comment

De fiecare data cand se intampla e de rau. Majoritatea aplicatiilor care interactioneaza cu AD-ul nu mai functioneaza, mailurile nu mai ajung, utilizatorii nu mai pot accesa resurse din retea. Imediat adminul se uita pe domain controller si vede procesul lsass.exe care tine serverul in 100%. Cum mai mult de atat nu stie sa faca ii da un restart. In unele cazuri poate o sa mearga, sau la scurt timp dupa reboot problema se manifesta din nou.

Problemele ce tin de lsass.exe sunt destul de complicat de diagnosticat in majoritatea cazurilor, insa pana a ajunge la MS Support exista cateva metode prin care putem afla ce se intampla cu serverul. O varianta ar fi chiar deconectarea serverului de la retea pentru a vedea daca problema se mai manifesta. Capturile cu Wireshark pot si ele sa scoata in evidenta destule lucruri.

Astazi o sa ma uit la un tool care a trecut nevazut pe langa foarte multi “specialisti”. Este vorba de SPA, prezent ca download separat pentru Windows 2003 si care este inclus by default in Reliability & Performance tools din W2K8.

Obisnuit cu W2K3 deschid consola folosind PERFMON.

image

Sa zicem ca ne aflam pe DC-ul problematic si vrem sa vedem ce se intampla in interiorul LSASS.EXE. Putem sa facem un Data collector set, si avem la indemana un template care ne face munca usoara:

image

image

O sa fim intrebati unde sa fie salvate datele colectate (si aici e de gandit in unele cazuri) si daca sa pornim captura:

image

image

 

Sau il putem porni direct din System:

image

De test am efectuat cateva cautari in AD folosind ADUC. Pentru a face un test mai interesant ar fi util sa folosim un search LDAP ceva mai complex sau sa incercam sa folosim AD Performance Testing Tool (poate intr-un alt articol). Imediat am oprit data collectorul si acum sa vedem ce am obtinut:

image

Din start vad ca lipsa memoriei RAM imi afecteaza la greu performantele insa nu asta vroiam sa vad acum, ci:

 

image

Si aici incepe distractia. Majoritatea capturilor nu mai au nevoie de explicatii:

image

Putem vedea filtrul folosit in cautare, cat timp au durat, scopul lor sau de ce nu, cautarile care au pus “la grea incercare” serverul:

image

Si nu ne oprim aici:

image

image

image

Cam atat azi despre AD performance troubleshooting. Nu orice problema isi are rezolvare cu SPA, insa foarte multe din categoria performanta pot fi rezolvate folosind acest tool.

Posted in Active Directory • • Top Of Page

Write a comment