Despre VMWare Workstation 7

By Andrei Ungureanu - Last updated: Thursday, October 29, 2009 - Save & Share - Leave a Comment

Saptamana aceasta s-a lansat VMWare Workstation 7 si pot spune WOW. Numarul versiunii se potriveste perfect cu platforma pentru care se spune ca a fost optimizat – Windows 7. Ruleaza pe x86/x64 si suporta masini virtuale si x86 si x64 (chiar daca l-ati instalat pe un OS x86 puteti avea guest-i x64 – daca si procesorul suporta).

Din ce am scris pana acum in alte posturi nu am reusit sa acopar tot ce se poate face cu VMWare Workstation si nici nu o sa o fac azi. Azi o sa vorbesc doar despre cateva functionalitati “imbunatatite” cu care vine noua versiune.

Presenting VMWare Unity:

image

Las surpriza pentru mai tarziu. De aici doar configuram cateva setari pentru unity. Acuma sa-l si activam pentru o masina virtuala pornita:

image

In clipa in care activam Unity, VMWare Workstation se minimizeaza in taskbar. Daca im deschidem din nou putem vedea:

image

Hmm … ce vrea acest Unity de la noi? Pai daca ne ducem cu mouse-ul in dreptul butonului de start puteam vedea ca aveam ceva in plus:

image

image

 

Este un meniu care corespunde cu meniul de start din masina virtuala. Si acum ca sa explic. Orice aplicatie deschisa in modul Unity imi  este prezentata pe desktop-ul host-ului ca si cand ar rula acolo. Marginile ferestrei pot fi setate sa fie de o alta culoare pentru a face diferenta intre aplicatiile care ruleaza in VM sau nu. Asta pentru ca nici nu o sa observati ca rulati o aplicatie dintr-o masina virtuala.

image

Puteti observa pe taskbar doua aplicatii deschise din VM – Visual C# si un Explorer. Se integreaza perfect cu host-ul, nu? Copy/paste, drag& drop – toate astea merg fara probleme intre host si guest. Si merge si cu Linux (si ca guest si ca host) – netestat de mine. Cred ca si administratorii si dezvoltatorii o sa fie super incantati de aceasta functionalitate.

 

Si asta nu e tot. Acum avem accelerare 3D in VM (cred ca ceva suport era si inainte dar nu se compara cu ce e in versiunea 7). Inca nu am testat cu un joc dar macar imi merge Aero:

image

image 

image

Hey! Uite ca merge Aero. Si merge bine, si in full screen si in fereastra. La scorul pe care il am in Windows Experience Index ar trebui rulat si un joc (data viitoare).

 

Pentru a beneficia de Aero si de suportul 3D imbunatatit e nevoie sa instalati ultima versiune de VMWare Tools. Masinile virtuale create in versiunea 6 merg upgradate la noua versiune de VMWare tools.

 

Si mai sunt multe alte lucruri interesante – disk encryption, vSphere si ESXi in VM sau suport de pana la 4 procesoare per VM sau 32Gb RAM. Eu sigur nu o sa ajung foarte curand sa am nevoie de as ceva 🙂

Concluzia: Ca intotdeauna VMWare dovedeste ca este lider in domeniul virtualizarii. Acum ramane de vazut ce o sa zica piata. O sa plateasca pentru a sta in fata, sau o sa aleaga o varianta de compromis?

 

LE: am incercat vreo doua jocuri fara succes (chiar si in Exclusive mode). Mai incerc. Si tocmai am aflat ca ar fi compatibil cu acel XP Mode de pe 7. Adica poti importa acea masina virtuala VPC XP Mode in VMWare 🙂

Posted in Virtualization • Tags: Top Of Page

Write a comment