Despre WINSXS pe romaneste.

By Andrei Ungureanu - Last updated: Thursday, November 5, 2009 - Save & Share - One Comment

 

Citeam pe ITBoard despre o dilema legata de folderul WINSXS care pare sa ocupe enorm de mult spatiu. Am vazut acolo si un link catre o explicatie a continutului acestui folder si am remarcat ca multa lume nu a inteles mare lucru. Poate si pentru ca adevarul din articol e undeva la mijloc.

Ca sa puteti intelege de ce acest folder “pare” atat de mare e esential sa cautati cate ceva pe net despre hardlinks si eventual diferente intre hardlinks si symbolic links (ca sa puteti intelege principiul).

Am spus ca adevarul e undeva la mijloc pentru ca da, reprezinta un component store si aici gasim toate componentele OS-ului, inclusiv versiunile vechi, insa … le mai gasim si in alta parte in folderul Windows. Uite sa luam cazul unei componente – msasn1.dll. Prima data am putea sa remarcam ca avem mai multe versiuni in funtie de platforma si daca fisierul a primit un update sau nu. Dar gasim aceeasi versiune (ultima de regula) si in WINSXS si in SYSTEM32. Hmm .. deci e duplicat? Dupa ce ca foderul asta ocupa atat de mult spatiu, mai am fisierele astea si in alta parte? Nu chiar. Sunt HARDLINK-uri. Adica datele sunt intr-un singur loc pe disk cu mai multe referinte catre ele.

image 

Inca un exemplu ar fi o versiune mai veche a aceleiasi componente, care nu are decat o referinta, cea din WINSXS:

image

Acum considerand ca o parte din cei ce au ajuns sa citeasca ce scriu aici stiu ce inseamna hardlinks sau au avut curiozitatea sa citeasca (hint: google) ajungem la o alta intrebare: cat ocupa de fapt acest folder? Sau mai interesant ar fi sa intreb cat ocupa folderul Windows, pentru ca multe din fisiere sunt de fapt referinte catre acelasi set de date si nu duplicate. Tricky, nu?

 

Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca despre hardlinks uite si poze pentru toate lumea: http://www.wellho.net/mouth/334_Symbolic-links-and-hard-links.html

Posted in Windows Client, Windows Server • Tags: Top Of Page

One Response to “Despre WINSXS pe romaneste.”

Pingback from Andrei Ungureanu’s Blog : Winadmin se extinde :)
Time November 5, 2009 at 6:06 pm

[…] am continuat cu WINSXS 🙂 Published 05 November 09 05:05 by […]

Write a comment