Windows 7 pe Netbook

By Andrei Ungureanu - Last updated: Thursday, January 14, 2010 - Save & Share - 4 Comments

 

Pentru ca in ultimele saptamani am tot folosit intens un netbook, m-am decis sa scriu despre experienta mea cu Windows 7 ruland pe acest notebook.

Produsul testat a fost Maguay netBook 10G.02. In mare configuratia este urmatoarea:

– procesor Intel Atom N280 1.66 Ghz

– memorie RAM instalata 1GB (stie de maxim 2GB)

– video Intel GMA 980

– HDD 160Gb 5400rpm

– webcam/microfon integrat

– 3xUSB

– baterie cu 6 celule

– display led 1024×600

– SD card reader

– suport pentru modem 3G (suportul pentru cartela e deja instalat, modemul e optiune separata; nu am luat si modemul pentru ca am deja unul pe USB; este totusi o optiune buna daca nu vrei sa stai cu inca un device atarnat de netbook)

image 

image

image

image

Cum nu avea nici un sistem de operare instalat prima mea idee a fost sa instalez Windows 7, cu fallback la XP in caz ca nu eram multumit. Mai citisem pe net tot felul de reviewuri despre netbookuri si foarte multi erau nemultumiti de performantele acestora. Nu a fost cazul insa sa trec inapoi la XP. Windows 7 s-a instalat in 15 minute de pe un USB stick + drivere si alte cateva softuri de baza, in maxim jumatate de ora surfam pe net.

USB stick bootabil cu Windows 7 am facut folosing Windows 7 USB/DVD download tool.

image

Recomand instalarea de pe USB chiar si in cazul sistemelor cu unitate DVD. Timpul de instalare este mult mai mic. E necesar un USB stick de minim 4Gb.

Versiunea de Windows 7 instalata a fost Ultimate. Initial stiam ca daca doriti sa achizitionati un netboot cu W7 OEM sunteti blocati insa in a achizitiona varianta Starter (mai multe detalii aici http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=844). Intre timp am mai auzit ca limita de 3 aplicatii a fost inlaturata si ca merge sa luati si cu alte versiuni de Windows 7 OEM asa ca informatiile de acolo s-ar putea sa nu fie 100% corecte. Oricum pretul pentru versiunea Ultimate e cam maricel in raport cu pretul netbook-ului.

netbook device manager

Initial ma gandeam sa fac si un upgrade la 2Gb RAM insa m-am convins ca nu e nevoie. Windows 7 ruleaza excelent si cu 1Gb RAM si chiar cu multe procese de Internet Explorer deschise. Il tin constant cu vreo 10 taburi de IE deschise si se misca binisor. In plus am instalat si un beta de Office 2010 si merge excelent (instalarea a durat o vesnicie, insa dupa instalare Word si Excel ruleaza fara probleme). As putea chiar sa-l folosesc ca si replacement pentru laptopul de la munca. L-am conectat la monitorul de la birou si am facut cateva teste cu filme codate xvid. Merg excelent si pe display extern in rezolutie mare.

Acum ca am pomenit de rezolutie, 1024×600 e cam putin. Cu toate ca display-ul cu led este excelent si se vede bine chiar si cu lumina din spate, 600 pe verticala e putin, in orice pagina trebuie sa faci scroll.

Am incercat un episod din Naruto in rezolutie 480p si pe display-ul lui si pe monitor extern – cam sacadat, dar nici nu ai ce sa-i ceri mai mult (poate ca pe modelele cu GN40 treburile stau altfel).

score

Singurul test al bateriei l-am facut fara sa folosesc functiile de power management, asta pentru ca am tot incercat (mai exact Sergiu a incercat) sa instalez Mac OS X pe el si bateria a tinut 5 ore si 30 de minute – asta in regim de install. In regim de internet browsing cu functiile de power management din Windows activate, tine forever. Poti lucra pe baterie o zi intreaga fara probleme.

Si cireasa de pe tort: Merge AERO! bine.

Posted in Hardware Corner, Windows Client • Tags: , , Top Of Page

4 Responses to “Windows 7 pe Netbook”

Comment from iosys
Time January 14, 2010 at 10:25 pm

mda… defat aici e un quick review. Insa se putea finaliza cu niste concluzii mai detaliate. Chiar si un cliseu pro si contra nu ar fi stricat. In rest va urez spor, si cu siguranta voi mai arunca cate-o privire si pe blogu asta.

Comment from alin
Time May 2, 2010 at 8:33 pm

Andrei, pentru ce m-ar interesa netbook-ul, mica ta descriere m-ar convinge. Dar, spune-mi te rog, cum a mers Leopard pe el? Aş fi tare interesat.

Comment from Andrei Ungureanu
Time May 3, 2010 at 12:49 am

Pai nu am reusit cu Leopard. S-a chinuit PSergiu destul de mult si pana la urma a renuntat. Din cauza driverelor probabil.
Cu Windows 7 in schimb ruleaza impecabil.
Daca esti interesat sa rulezi OS X pe un netbook, poti cauta pe net ca exista descrieri ale modelelor pe care ruleaza.

Comment from miki
Time February 4, 2012 at 3:21 pm

Buna ziua,
Am si eu un netbook 10g maguay caruia nu-i mai merge bluethoot-ul in urma unuei reinstalari de windows (acum are win7). Cd-ul cu driverele nu-l mai am. Am incercat sa instalez cateva drivere de pe net dar nu merg. Am incercat sa gasesc driverul pe site-ul producatorului dar nu este. Imi puteti spune ce driver trebuie sa caut si unde sa-l gasesc?
Multumesc!

Write a comment