Solutii de criza – Windows Foundation vs SBS

By Andrei Ungureanu - Last updated: Thursday, February 11, 2010 - Save & Share - 3 Comments

 

Am tot scris in ultimul timp despre SBS, insa in majoritatea cazurilor nu sunt atent la preturile produselor si analizez produsele in special din punct de vedere tehnic.

Si la fel ca mine sunt o gramada de oameni tehnici care nu au fost interesati sa vada pretul real al unui SBS. Insa cu situatia asta economica nu prea roz, e momentul sa deschidem mai bine ochii si sa cautam alternative mai ieftine pentru clientii din zona small business.

Daca ne uitam la preturile listate aici:

http://www.microsoft.com/sbs/en/us/pricing.aspx

SBS 2008 Premium costa 1800$ iar versiunea standard 1000$. Diferenta e ca la Premium mai ai si o licenta de SQL 2008 Standard care merge instalata pe inca un server aditional (licenta pentru acesta e inclusa). Ambele versiuni vin cu 5 CAL-uri. Produsul se adreseaza companiilor cu pana in 75 de utilizatori (a evoluat de la limitarea de 50) – doar ca multe companii din aceasta zona si-au restrans activitatile destul de mult in ultimul an.

Sa analizam prima data necesitatea versiunii Premium. Nevoia de SQL Server. E destul de important pentru ca majoritatea aplicatiilor ce ruleaza pe windows il folosesc. Insa trebuie tinut cont ca in majoritatea cazurilor din zona small business este suficienta si versiunea Express, pe care o puteti obtine gratuit. Inainte de a face alegerea discutati cu furnizorii aplicatiilor.

Exchange Server este disponibil in amble versiuni, insa nu il consider foarte important pentru ca se poate alege foarte usor o solutie hosted, gen Google Apps sau ceva bazat pe Exchange. La Google Apps pana intr-un anumit numar de conturi il puteti folosi gratis.

Daca ati eliminat aceste componente atunci de ce sa mai folositi SBS? O licenta de Windows Server ar fi suficienta.

Mai trebuie sa precizez ca SBS 2008 nu costa doar 1800$. Pretul real este altul. In afara de hardware, mai trebuie sa mai cumperi si CAL-urile. Preturile pentru un CAL de SBS 2008 sunt urmatoarele:

-77$ versiunea Standard.

-189$ versiunea Premium.

Deci acel SQL server conteaza mult. Inmultiti 189$ cu 50. Aproape 10.000$. Cei care au avut de gand sa faca un upgrade de la versiunea 2003 la 2008 sunt indepartati din start de aceste preturi; asta si pentru ca nu se poate face upgrade la CAL-uri.

Asa ca daca aveti de gand sa faceti upgrade sau sa implementati SBS in aceasta perioada, ganditi-va de doua ori inainte.

 

Singura oferta de criza din aceasta perioada (de fapt a aparut de anul trecut), este Windows Foundation Server care se vinde doar OEM. Problema lui este ca se adreseaza doar companiilor cu pana in 15 utilizatori si are cateva limitari (un singur procesor, 8Gb RAM).  Personal cred ca exista piata pentru asa ceva in Romania. Sa nu-mi spuneti ca nu stiti cel putin o firma de apartament care isi doreste comfortul si usurinta in utilizare a unui server Windows. Iar acum isi pot permite. Pretul e pe undeva in zona 200-250 USD din cate am inteles dar pentru ca se vinde doar OEM difera de la integrator la integrator.

Iata si o oferta interesanta:

http://www.maguay.ro/produse/servere/quickserver/maguay-quickserver-gp-windows-server-foundation-I644

Un server interesant + Windows Server la doar 879Euro (plus bonus in disk pe USB)

Sau pentru cei ce sunt fani brand-uri renumite puteti incerca sa configurati un server pe site-ul DELL. Un PowerEdge T110 in configuratie asemanatoare cu serverul de la Maguay duce pe undeva pe la 1000$.

http://configure.us.dell.com/dellstore/config.aspx?oc=bedwlr1&c=us&l=en&s=bsd&cs=04

 

Acum in loc de incheiere o sa spun ca nu tot ce am scris aici se aplica pentru toata lumea. Unele companii chiar au nevoie de toate componentele din SBS si pentru ei este probabil cea mai buna solutie. Insa pentru unii nu este, iar cei ce le recomanda solutia sunt ori prost informati ori incearca sa profite de pe urma lor.

Posted in Diverse • Tags: , Top Of Page

3 Responses to “Solutii de criza – Windows Foundation vs SBS”

Comment from tcristi
Time February 16, 2010 at 8:34 pm

salut,

plus ca vine si cu licente de TS !!!

Comment from Andrei Ungureanu
Time February 17, 2010 at 2:48 pm

Da, 15 licente de TS e ceva. Plus ca pe viitor poate fi upgradat usor, fara sa te lovesti de problemele de la SBS.

Comment from adi
Time February 20, 2011 at 4:32 pm

Din cate am citit eu, NU vine cu licente de TS. Trebuie CAL-uri pentru acestea.

Write a comment