No more SIS in Exchange 2010

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, March 8, 2010 - Save & Share - One Comment

SIS sau Single Instance Storage este un mecanism de stocare folosit de la Exchange 4 si pana la Echange 2007. In cazul in care un mesaj este trimis mai multor recipienti care se afla in aceeasi baza de date Exchange, mesajul va fi stocat doar o singura data, reducand astfel considerabil spatiul ocupat in baza de date.

MS a facut ceva recomandari de pe cand a aparut Exchange 2007 si a recomandat ca SIS sa nu fie luat in calcul atunci cand se face dimensionarea serverelor; chiar daca la Exchange 2007 SIS era folosit doar la atasamente.

Iata ca incepand cu Exchange 2010 am aflat de ce s-au facut acele recomandari. Pentru ca in Exchange 2010 nu mai exista SIS. Pentru cei care si-au consolidat foarte multi useri pe cateva servere in datacenter, efectul o sa se faca simtit. Ca exemplu luati un mail de 5Mb trimis catre o lista de 2000 de useri de pe aceeasi baza de date. O sa ocupe ceva, nu? O sa conteze mai ales diferenta intre cat ocupa in Exchange 2007 si cat ocupa in 2010.

Bineinteles cu un planning facut cum trebuie inainte de implementarea Exchange 2010 nu ar trebui sa existe probleme. Sper ca beneficiile aduse prin performanta si HA sa compenseze lipsa acestui feature deoarece reactiile clientilor nu au fost foarte placute. Unii au venit chiar cu argumente care demonstreaza ca SIS aducea un plus de performanta care nu are cum sa fie acoperit de schimbarile din Exchange 2010 si platforma pe 64 de biti. De exemplu un atasament de 5Mb citit o singura data de pe disc si cache-uit o singura data in memorie. Asta comparativ cu 1000 de accese la disc si mult mai multa memorie ocupata. Cum poti intrece asta? Eu cred ca s-au impiedicat cumva in SIS la realizarea DAG-ului si nu au stiut ce scuza sa gaseasca.

Argumentul ca storage-ul e ieftin in ziua de azi nu e suficient pentru un bun admin. Exista costuri asociate si cu partea de backup & recovery care cresc odata cu dimensiunea bazelor de date.

PS: Exista si database compression in Exchange 2010 insa nu cred ca va compensa lipsa SIS-ului deoarece nu comprima atasamentele – este exact opusul lui Exchange 2007. 2007 comprima doar atasamentele, iar 2010 comprima doar message body-ul.

Posted in Exchange • Tags: , , Top Of Page

One Response to “No more SIS in Exchange 2010”

Comment from Cosmin
Time March 8, 2010 at 8:33 pm

Asteptam Exchange 2012 sau 2014 pentru un hibrid intre 2007/2010. Au o politica tare ciudata cei de la Microsoft cand scot produse noi.

Write a comment