SBS 2011 Preview

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, January 11, 2011 - Save & Share - Leave a Comment

Da, SBS 2011 e gata. Partial, pentru ca sunt trei versiuni din care doar doua sunt gata. Produsul e disponibil in urmatoarele variante:

– SBS 2011 Essentials – asta e cel mai interesant si tocmai asta nu e gata. E interesant pentru ca nu necesita CAL-uri. Da, ati inteles bine, nu ai nevoie de CAL-uri, insa esti limitat la maxim 25 de utilizatori si este de fapt un front-end pentru suita de aplicatii hosted din Office 365. Un alt mod de a impinge userii catre “cloud”. Mai bine zis de a-i baga cu capul in nori Smile. Hai ca glumesc si eu, sunt chiar fan aplicatii hosted. Altfel, poti sa-l folosesti ca platforma pentru alte “chestii” ce ruleaza pe Windows Server.

Acum ma intreb cum se pozitioneaza aceasta versiune fata de Windows Server Foundation. Hmm.

– SBS 2011 Standard – e cam ca vechiul SBS, doar ca o parte din componente au fost updatate: Windows 2008 R2, Exchange 2010 SP1, Sharepoint Foundation 2010.

– SBS 2011 Premium Add-on: dupa cum banuiati, vine cu SQL 2008 R2 si cu licenta de a-l instala pe un server aditional. Deci nu e chiar o versiune separata, ci un add-on la Standard.

 

Mai jos am pus cateva screen-uri din instalarea de Standard. Nimic deosebit, next next next.

image

Atentie ca la requirements e nevoie de mai mult spatiu pe partitia de boot decat la SBS 2008. Eu am pornit instalarea cu o partitie de 60Gb ca sa aflu mai tarziu ca nu pot continua instalarea pentru ca minimul e 80, recomandat 120. Grrr, de ce nu pun si ei check-ul asta mai devreme.

image

Oricum nu e nevoie sa luati de la zero instalarea in caz ca nu aveti spatiu suficient. Deschideti un task manager, cmd de acolo si extindeti partitia din diskpart. Sorry dar la asta am uitat sa fac print screen-uri.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Nu va asteptati sa-l instalati in juma de ora. Dureaza ceva.

PS: cica SBS Essentials va costa in jur de 500$.

Posted in Windows Server • Tags: , Top Of Page

Write a comment