Cateva ciudatenii despre Search-ul din Windows

By Andrei Ungureanu - Last updated: Friday, April 8, 2011 - Save & Share - Leave a Comment

Microsoft tot incearca sa intre pe piata engine-urilor de cautare de ceva vreme, insa fara succes. Pai cum sa aiba succes cand ei nu sunt in stare sa faca search-ul din Windows sa mearga.

Imi aduc aminte ca pe vremea XP-ului, singura mea problema era cum sa fac sa dispara animatia cu vrajitorul sau cainele si dupaia ma descurcam eu sa caut ceva pe disk. Si puteam sa caut si in continutul fisierelor de pe disk. Si in 2003 lucrurile erau ok.

In Vista, sincer nu imi mai aduc aminte. A fost o experienta atat de urata incat am incercat sa o uit cat mai rapid. In schimb mai am Windows 2008 si pot sa va arat cum functioneaza search-ul.

Nota: inainte de a incepe sa va obositi mintea cu modul stupid in care anumite functionalitati din Windows au fost concepute, vreau sa va amintesc ca puteti ca puteti folosi FINDSTR pentru a efectua search-uri in continutul fisierelor de pe disk:

image

Sa continuam. Setarile de baza pentru search le gasiti in Folder Options – Search:

image

Sunt putin diferite fata de cele din Windows 7 si 2008 R2. Cum, by default pe Windows 2008 Server nu ruleaza nici un engine de indexare, e nevoie sa selectam “Always search file names and contents” ca sa putem cauta in interiorul fisierelor:

 

Dar asta merge doar pentru anumite tipuri de fisiere. Si anume, fisierele pentru care Windows-ul are un IFilter pentru a putea cauta in ele. Normal ar fi ca pentru ce nu stie, sa foloseasca filtrul default de text search, insa nu face asta. Optiunile astea le gasiti in Indexing Options insa nu sunt disponibile daca nu instalati Windows Search.

image

image

I-am zis sa-mi indexeze doar meniul de start si folderul pe care fac testele.

image

image

Am adaugat aici extensia php.

image

image

Si imediat cautarea in continutul fisierului a functionat. Puteti folosi formatul content:keyword ca sa cautati numai in continutul fisierelor.

image

Dar asta merge doar in locatiile indexate. Chiar daca am definit tipul fisierului acolo, daca incercam cautarea intr-un alt folder neindexat nu o sa functioneze.

In schimb lucrurile stau putin diferit pe Windows 7 si 2008R2.

Si acolo tot asa, e nevoie de Windows Search instalat. In schimb odata ce am definit extensia fisierului, pot efectua cautari chiar daca fisierul a fost indexat sau nu:

image

Cam atat astazi despre subiectul asta. Daca vreti sa va amuzati puteti citi solutiile propuse pe forumurile technet:

image

http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itproui/thread/ecbecc00-f3e7-429f-87cd-8900fc313add/

Posted in Windows Client, Windows Server • Tags: Top Of Page

Write a comment