Vmware Workstation Performance – Defragmenting Virtual Disks

By Andrei Ungureanu - Last updated: Thursday, May 26, 2011 - Save & Share - Leave a Comment

Azi discutam despre performanta masinilor virtuale in Vmware Workstation, masini virtuale folosite pentru test sau development.

La nivel de desktop una din problemele aparute este fragmentarea discului pe care se afla fisierul masinii virtuale(discul virtual), la fel ca si continutul acestuia. Iar cand vine vorba de defragmentare pentru imbunatatirea performantelor pasii trebuie urmati intr-un anume fel:

-defragmentarea volumelor din interiorul masinii virtuale. Pe Windows, folositi Windows Defrag din interiorul masinii virtuale.

-defragmentarea continutului fisierului VMDK. Iar aici e o mica dilema si e destul de tricky de inteles. Defragmentarea se face cu Vmware Virtual Disk Utility:

image

Iar intrebarea e, ce face acest vmware-vdiskmanager –d daca eu deja am defragmentat discul din interiorul masini virtuale. Eh, eu zic ca Defrag a defragmentat doar ce era pe volumele din interiorul discului virtual, iar Virtual Disk Manager aranjeaza datele in ordine pe sectoarele la inceputul fisierului.

-iar ultimul pas, e defragmentarea discului pe care se afla VMDK-ul cu utilitarele de pe sistemul de operare host.

Trebuie mentionat ca defragmentarea poate avea un efect negativ atunci cand folositi linked clones sau snapshots. Asta pentru ca Vmware tine toate modificarile in redo log si nu modifica fisierul de la care s-a pornit snapshot-ul sau clona. In cazul asta, atunci cand incercati defragmentarea unei clone, fisierul redo va creste considerabil.

Recomandat e sa defragmentati din interiorul masinii virtuale folosita ca template, INAINTE sa faceti primul snapshot sau prima clona.

Documentatie despre Virtual Disk Manager si despre multe alte chestii pe care le puteti face cu el gasiti aici: http://www.vmware.com/pdf/VirtualDiskManager.pdf

Posted in Virtualization • Tags: Top Of Page

Write a comment