Cum poti ascunde Organizational Unit-uri in Active Directory

By Andrei Ungureanu - Last updated: Friday, June 3, 2011 - Save & Share - Leave a Comment

Pe vremuri raspundeam la intrebarea asta cu nu se poate, insa pe parcurs am aflat si eu cateva metode prin care ai putea sa faci anumite OU-uri invizibile pentru anumiti administratori. Atentie ca nu ma refer la Domain Admins.

By default orice user din AD are drept de Read & List Contents peste toate obiectele din AD, asta fiind motivul pentru care toate obiectele sunt vizibile din ADUC.

image

Dar sa luam cazul in care vrem sa gazduim in AD-ul nostru doua companii iar administratorii delegati peste obiectele din AD nu au voie sa vada decat OU-ul companiei lor. Daca am lasa totul default, lucrurile ar arata asa:

image

Iar daca am scoatem Authenticated Users din ACL-ul companiei B si ne conectam cu un user normal:

image

Ii blocam cumva accesul user-ului la acel OU insa tot il va vedea, ca Unknown bineinteles pentru ca nu ii poate citi nici macar ACL-ul.

Ca sa facem sa dispara complet acel OU, e nevoie sa activam List Object Mode. Asta se face activand DsHeuristics pe 001 (mai exact al treilea bit trebuie setat pe 1; daca aveti si alti biti setati, lasati-i in pace).

Detalii la http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd346510.aspx

image

Setarea se aplica la nivel de forest. Nu este necesar reboot.

Imediat dupa modificare putem vedea ca in ACL-uri apare si List Object:

image

Ca sa facem sa dispara un OU, de exemplu “Company B”, e nevoie sa scoatem List Contents de pe containerul Hosting:

image

Iar pe containerul Company B, scoatem si List Contents si List Object (merge si daca scoatem List Object, insa List Contents va bloca si queryurile LDAP):

image

Iar rezultatul este urmatorul:

image

Pe scurt: List Contents scos de pe containerul parinte, List Object si List Contents de pe child.

Ce am facut eu pana acum a fost doar sa restrictionez vizibilitatea acestui OU pentru Authenticated Users, mai departe puteti asigna permisiuni de Read/List Contents/List Object pentru userii/grupurile ce vor avea access.

ATENTIE la grupul Pre-Windows 2000 Compatible Access. Daca aveti activata aceasta optiune, atunci Authenticated Users o sa faca parte din acest grup. Ori dati remove ori modificati permisiunile si pentru Pre-Windows 2000 pentru ca altfel nu o sa mearga.

image

Si cam asta e tot, pentru intrebari va astept pe forum.

Posted in Active Directory • Tags: , Top Of Page

Write a comment