Windows, Large Pages, TLB & Hypervisors

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, November 28, 2011 - Save & Share - Leave a Comment

Postul asta se vrea mai mult ca o colectie de resurse ce merita partajate pentru a intelege mai bine functionarea si imbunatatirea anumitor aplicatii ce ruleaza pe Windows in masini virtuale.

Din ce am observat eu, in momentul de fata exista foarte putini specialisti care stiu sa stapaneasca bine zona de performance tuning atunci cand vine vorba de mediu virtual. Cam toata lumea considera ca daca aloci mai multe vCPU unei masini virtuale sau mai multa memorie si le pui pe storage mai rapid rezolvi orice problema de performanta. Ce bine ar fi sa fie asa de simplu.

Mai intervine si marketingul companiilor ce produc platformele de virtualizare, ce se jura ca totul ruleaza la performanta apropiata de hardware nativ. Or rula, dar nu toate applicatiile si nu in configuratiile default.

Pe partea de vCPU va recomand sa cautati pe net informatii despre cum functioneaza CPU schedulerul dintr-un hypervizor. Nu o sa gasiti nimic de Hyper-V insa o sa gasiti de la Vmware si e suficient sa va faceti o idee si sa intelegeti ca alocarea de multe vCPU pe o masina virtuala nu aduce intotdeauna un plus de performanta.

Iar legat de titlul acestui post, va recomand sa incepeti cu link-ul de mai jos pentru ca este esential sa intelegeti ce inseamna TLB si de ce cateodata SLAT-ul din procesoarele mai noi poate afecta chiar negativ performanta aplicatiilor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Translation_lookaside_buffer

Seria de articole de mai jos este una din sursele cele mai bune de informatii legate de Hyper-V si Dynamic Memory si cu toate ca este axata cumva pe pozitionarea Dynamic Memory comparativ cu celelalte feature-uri ale Vmware tot ofera o gramada de informatii legate de titul nostru (partea 3 si 4).

Dynamic Memory Coming to Hyper-V – Part 1

Dynamic Memory Coming to Hyper-V – Part 2

Dynamic Memory Coming to Hyper-V – Part 3

Dynamic Memory Coming to Hyper-V – Part 4

Dynamic Memory Coming to Hyper-V – Part 5

Dynamic Memory Coming to Hyper-V – Part 6

De la Vmware am gasit acest document Large Page Performance si bineinteles gasiti informatii bune si in seria Performance Best Practices.

Si bineinteles ca pentru a folosi Large Pages e nevoie si de suport in OS-ul guest si in aplicatie. Tocmai de aceea pun si link-urile ce tin de acest subiect si SQL Server.

SQL Server and Hyper-V Dynamic Memory – Part 1

SQL Server and Hyper-V Dynamic Memory – Part 2

SQL Server and Hyper-V Dynamic Memory – Part 3

Support for Locked Pages on SQL Server 2008 R2 Standard Edition x64, on SQL Server 2005 Standard Edition 64-bit systems, and on SQL Server 2008 Standard Edition 64-bit systems

SQL Server and Large Pages Explained

Iar de la Vmware aveti Performance and Scalability of Microsoft SQL Server on Vmware vSphere.

Sper ca aceasta colectie de informatii sa va fie de folos si sa va ajute in munca de zi cu zi.

Posted in Virtualization • Tags: , , , Top Of Page

Write a comment