Hyper-V 3.0 Replica (Windows 8 Server Beta)

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, April 3, 2012 - Save & Share - 2 Comments

A sosit timpul sa trecem de momentul Metro si sa vedem si ce altceva mai are nou Windows 8 Server. Si are multe noutati, chiar foarte multe.

Astazi mi-a atras atentia Hyper-V Replica, o functionalitate foarte interesanta in special pentru small business. Bineinteles ca poate fi folosita si in zona enterprise si poate ca urmatoarele versiuni de SCVMM o vor face mult mai atractiva pentru mediile virtuale mari.

Hyper-V Replica se activeaza la nivel de masina virtuala iar modul in care functioneaza este urmatorul:

1. De pe primul server (Primary) se ruleaza Enable Replication wizard. Acesta creaza o noua masina virtuala cu aceasi configuratie pe un alt server Hyper-V

2. Transfera VHD-urile masinii virtuale pe celalalt server Hyper-V (replicarea initiala)

3. Mentine VHD-urile sincronizate

image

La nivelul serverului ce va tine replica masinii virtuale este nevoie sa activati modul Replica Server, mod ce ii va permita sa fie selecat ca destinatie de alte servere Hyper-V. Atentie si la Windows Firewall in parent partition pentru ca poate crea probleme.

image

Pentru a initia replicarea unei masini virtuale se selecteaza Enable Replication si se selecteaza serverul ce va gazdui replica. Pe serverul destinatie masina virtuala va fi oprita deci nu va consuma resurse (RAM,CPU) pana la failover.

image

image

image

Se pot selecta doar anumite VHD-uri ce vor fi incluse in procesul de replicare.

image

Se pot specifica snapshot-uri ce vor fi facute la anumite intervale permitand recuperarea masinii virtuale cu ceva timp inainte de failure.

image

image

image

image

image

Dupa ce replicarea a fost setata si initial replication s-a terminat, de pe masina virtuala Primary se poate rula Planned Failover…

image

Acesta va porni replica de pe serverul secundar si va schimba sensul replicarii, astfel serverul initial pe care rula masina virtuala va deveni Replica Server. Pentru ca Planned Failover sa functioneze este nevoie ca masina virtuala sa fie oprita.

image

image

image

Din interfata serverului ce gazduieste replica, meniul arata putin diferit:

image

Aici nu mai avem Planned Failover ci avem Failover. Idea e simpla si anume ca in cazul in care primul server nu mai este disponibil masina virtuala poate fi pornita din copia aflata aici sau chiar din snapshoturile transferate.

image

Functionalitatea pare promitatoare, insa nu va asteptati la foarte multe si in mod clar nu o folositi in mediu de productie pentru ca este inca BETA & buggy.

Posted in Virtualization • Tags: , Top Of Page

2 Responses to “Hyper-V 3.0 Replica (Windows 8 Server Beta)”

Pingback from Hyper-V Live Migration in Windows Server 8 » RO Windows Administrators Weblog
Time April 11, 2012 at 7:04 am

[…] Hyper-V 3.0 Replica (Windows 8 Server Beta) […]

Pingback from Hyper-V Live Migration in Windows Server 8 » RO Virtual Machine User Group
Time April 11, 2012 at 7:09 am

[…] Windows 8 Server, in afara de Hyper-V Replica mai exista si alte functionalitati ce-l fac destul de atractiv pentru SMB (si nu numai). Si anume […]

Write a comment