Microsoft schimba strategia de pret la Windows 8 si licentierea la Windows Server 2012

By Andrei Ungureanu - Last updated: Wednesday, July 11, 2012 - Save & Share - Leave a Comment

In afara de Metro ce mi se pare o miscare destul de “aiurea” pentru Microsoft, am vazut o zona in care sau facut ceva progrese uimitoare.

Acum cativa ani cand spuneam ca MS ar trebui sa dea Windows 7 gratis celor ce au platit licenta de Vista eram avertizat ca vorbesc prostii. Probabil cei de la Microsoft ce nu erau pe aceeasi lungime unda cu mine si-au luat zborul de acolo, altfel nu imi pot explica unele schimbari.

Windows 8 o sa fie disponibil ca upgrade chiar si pentru cei cu XP. Deci daca ai XP, Vista sau 7, cu numai 40$ vei putea face upgrade la Windows 8. Asta mi se pare foarte tare, bineinteles daca reusesti sa treci de Metro. Am avut si discutii cu prieteni care mi-au spus ca sa dai 40$ pentru Metro e ca si cum ai plati sa-ti strice cineva desktop-ul. Ei bine, poate asta e si un mod al Microsoft de a forta prin aceasta oferta atractiva userii sa renunte la vechiul desktop si sa treaca la Metro. Time will tell.

Si inca ceva. Daca vrei sa-ti cumperi acum calculator si il iei cu Windows 7, ai optiunea sa cumperi Windows 8 cand apare la doar 15$.

Iar legat de Windows Server iata mai jos editiile ce vor fi disponibile impreuna cu preturile:

image

La prima vedere pare putin ciudat ca Microsoft a trecut la licentiere per CPU si mai cere sa platesti si CAL-uri. Dar daca te uiti atent la pretul per CPU al versiunii standard  (882$) si la noile procesoare aparute cu 8 si 10 core-uri, realizezi ca vei plati mai putin pe mai multa putere de procesare si pe mai multe functionalitati (teoretic nu mai exista nici o diferenta intre Standard si Datacenter – si BTW Enterprise nu mai exista).

Si nu, pretul nu este mai mare decat la celelalte versiuni. Licenta de Datacenter la 4809$ acopera doua procesoare, deci e la fel ca la 2008 unde oricum erai fortat sa cumperi licenta pentru doua CPU.

Iar licenta de Standard acopera si ea doua procesoare si mai ai dreptul sa folosesti si doua instante de Windows virtuale in acelasi pret. Daca vrei sa faci match cu vechea versiune Enterprise (4 licente virtuale) atunci trebuie sa cumperi doua licente Standard – vor acoperi 4 CPU si 4VM. Deci iesi mult mai ieftin fata de vechiul W2K8 Enterprise.

Asa parca mai merge, nu? Winking smile

Posted in Windows Client, Windows Server • Tags: , , Top Of Page

Write a comment