Windows 8–Ce inseamna Fast Startup?

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, November 26, 2012 - Save & Share - One Comment

Incet incet incep si eu sa merg la drum cu Windows 8 si chiar daca nu ma dau in vant dupa Metro, recunosc ca exista alte lucruri la noul OS de care sunt chiar incantat. Una dintre ele fiind Fast Startup.

Nota: Fast Startup mai este numit pe internet si Hybrid Boot.

Windows 8 a fost proiectat sa booteze mult mai rapid decat celelalte versiuni si in afara de optimizarile din cod a venit si cu un “truc” foarte interesant. Cu totii stim cum functioneaza Hybernate in Windows – salveaza continutul RAM-ului intr-un fisier pe disc iar cand pornim din nou sistemul va face resume din acel fisier, iar timpul de boot va fi egal cu timpul citirii acelui fisier (aproximativ).

Ei bine in Windows 8 atunci cand faci Shutdown, faci si un Hybernate, dar nu complet. Ci doar kernel memory. Iar in momentul in care sistemul booteaza din nou kernelul este citit din hyberfile.sys fara sa se mai piarda timp cu initializarea tuturor driverelor si a serviciilor din kernel. In afara de asta, acest resume este multithreding si poate rula pe mai multe core-uri ale sistemului facand timpul de resume foarte mic.

In Control Panel\Power Options\System Settings gasim urmatoarele setari:

image

Si putem bineinteles chiar sa dezactivam acest Fast Startup.

Dar pentru ca Fast Startup sa functioneze aveti nevoie si de Hybernate. Daca de exemplu il aveti oprit pentru ca shortcut-ul catre sleep (cum am descris in intr-un alt articol aici) sa functioneze atunci va trebui sa-l activati din nou.

Iar in caz ca vreti sa faceti un shutdown normal ca sa reinitializati kernel-ul atunci puteti face un simplu reboot – iar acesta va reinitializa kernel-ul.

Totusi daca Windows 8 va detecta schimbari in configuratia sistemului, atunci va ignora Fast Startup/Hybernate si va face un shutdown normal urmat de o reinitializare completa a kernel-ului.

PS: Si nu uitati si de noile optiuni ale comenzii Shutdown.exe:

/r – Full shutdown and restart
/g – Full shutdown and restart, followed by restart of registered applications
/hybrid – Shutdown of computer and prepares it for fast startup
/o – Go to the advanced boot options menu

Posted in Windows 8 • Tags: , , Top Of Page

One Response to “Windows 8–Ce inseamna Fast Startup?”

Comment from Ionut
Time December 16, 2012 at 2:10 pm

Buna chestia, am setat acum si o sa testez.

Write a comment