Storage Improvements in Windows 2012–ODX

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, February 11, 2013 - Save & Share - 2 Comments

Tineti minte cum Vmware avea o tehnologie super cool numita VAAI ce permitea ca transferurile de date (migrari de masini virtuale de exemplu) sa se faca la nivelul storage-ului fara ca datele sa mai treaca prin memoria host-ului sau peste retea.

Incepand cu Windows 2012 MS a pus la punct un protocol numit ODX (Offloaded Data Transfers) care face cam exact acelasi lucru cu VAAI. Si va pot spune ca Dell Equalogic deja suporta ODX.

Mai jos aveti o reprezentare simpla a transferului de date intre doua sisteme fara a folosi tehnologia ODX.

image

Iar acum puteti vedea ce se intampla cand se foloseste ODX. Practic toata copierea o face storage-ul fara a implica resursele host-ului. Iar asta se poate traduce cateodata in viteze de transfer incredibile.

image

Toata tehnologia a fost integrata cu API-urile normale de copiere din Windows asa ca nu trebuie sa faceti nimic special pentru a folosi ODX (evident trebuie sa folositi Windows 2012 si storage compatibil ODX), sistemul de operare va detecta automat daca storage-ul suporta ODX si il va folosi automat.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/jj248724.aspx

http://content.dell.com/us/en/enterprise/d/business~solutions~whitepapers~en/Documents~microsoft-offloaded-data-transfer-equallogic.pdf.aspx

Posted in Windows Server • Tags: , Top Of Page

2 Responses to “Storage Improvements in Windows 2012–ODX”

Comment from Dragos
Time February 12, 2013 at 11:40 am

Interesant ca am impresia ca poate fi aplicata si la nivel de Hyper-V. MS-ul copiaza tot felul de chestii de la VMware dar pana cand MS-ul le utilizeaza VMware-ul vine cu altceva mai interesant. Sa nu mai vorbim de combinatia de NetApp cu VMware. Oricum e bine ca exista asa ceva si pe windows pentru ca atunci cand vine vorba de costuri mici, un windows server se incadreaza.

Comment from Andrei Ungureanu
Time February 12, 2013 at 3:37 pm

Pai in special pentru Hyper-V e gandita chestia. Ca si costuri asa e, Hyper-V e ieftin comparativ cu o solutie pe Vmware. Eu tot sper ca Vmware o sa mai umble la preturi ca sa nu isi piarda clientii.

Write a comment