Smart Paging in Hyper-V 2012

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, June 17, 2013 - Save & Share - Leave a Comment

Am mai discutat si in trecut despre metode de “paging” in Windows dar de data asta vom discuta despre “Smart Paging”, optiune ce vine cu Hyper-V 3.0, ce este cateodata confundata cu altceva. Si anume cu modul in care Vmware face paging pe disk atunci cand toate celelalte metode de recuperare a memoriei au esuat. Dar nu functioneaza chiar asa in Hyper-V.

image

Optiunea este strans legata de modul in care functioneaza o alta functionalitate importanta – Dynamic Memory:

image

Observati ca la setarile de Dynamic Memory avem Minimum RAM si Maximum RAM, dar si Startup RAM (ce este folosit in ambele cazuri si cu Dynamic Memory activat si dezactivat). Si putem avea cazul in care Startup RAM este mai mare decat Minimum RAM. Va intrebati de ce am seta asa ceva? E simplu. Anumite servicii sau produse software necesita o cantitate de memorie mai mare la startup, dar isi pot continua apoi activitatea cu mult mai putine resurse. Deci, un server ce a avut nevoie de 1024Mb RAM ca sa porneasca poate functiona cu mai putin RAM iar restul memoriei poate fi recuperat si alocat altui server de Dynamic Memory.

Problema in acest scenariu apare atunci cand host-ul Hyper-V si-a epuizat toate resursele fizice si nu mai are de unde sa aloce RAM altor masini virtuale (nici macar prin Dynamic Memory). In acest moment daca masina virtuala din acest scenariu este restartata, va avea nevoie de cantitatea de RAM specificata in Startup RAM. Si cum nu mai exista RAM disponibil, Hyper-V va crea un nou fisier SWAP in locatia definita pentru Smart Paging. Cum noi am estimat ca masina noastra virtuala poate functiona cu o cantitate mult mai mica de memorie, se presupune ca aceasta stare va fi doar temporara iar cand Dynamci memory va actiona si va limita cantitatea de memorie a masinii virtuale fisierul de SWAP va fi sters.

Retineti, Smart Paging este folosit doar atunci cand masina virtuala este restartata si nu exista resurse disponibile pe host. Nu intra in functiune atunci cand se incearca pornirea unei masini virtuale oprite.

Posted in Virtualization • Tags: , Top Of Page

Write a comment