Windows 8 on a Lenovo Thinkpad Tablet 2

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, July 1, 2013 - Save & Share - 4 Comments

Satul de discutiile despre cum Windows 8 este facut pentru tablete si de chinul cu Metro pe destktop m-am hotarat sa achizitionez o tableta cu Windows 8.

Si am facut asta dupa ce am facut o vizita pe la Microsoft si mi-a placut modelul Lenovo Thinkpad Tablet 2. Eu cum am avut un buget limitat am ales varianta fara stylus si fara 3G. Pentru cei ce nu cunosc acest model va spun ca este o tableta cu Intel Atom Z2760 ce ruleaza Windows 8 32 bit. Deci nu Windows RT, ci un Windows 8 full. Iar hardware-ul este remarcabil.DSC_8694

Cum si numele specifica, face parte din seria Thinkpad iar design-ul si constructia sunt flawless. Tableta este foarte slim si o puteti compara cu orice alta tableta cu procesor ARM de pe piata. Iar ca durata de functionare pe baterie, vreo 10 ore, ceea ce e extraordinar pentru o platforma x86.

DSC_8695

Rezolutia de 1366×768 mi s-a parut rezonabila. Cu toate ca in zilele de astazi gasim FullHD pana si pe telefoane mobile, nu m-a deranjat aceasta rezolutie. Display-ul mi s-a parut suficient de luminos insa sistemul de operare Windows 8 are inca o interfata primitiva pentru controlul luminozitatii display-ului. Ma refer la setarile de auto dim ce sunt ascunse prin power plan si fara sa te duci in desktop nu ai cum sa le accesezi.

Procesorul, chiar daca este dual core, mi se pare lent in aplicatiile desktop. Cele Metro par mai optimizate si merg ceva mai bine dar si pe acolo se mai impotmoleste cateodata. Filme HD (720p) din desktop cu VLC, nici o sansa. Jocuri 3D, la fel, ies din discutie.

Din cei 32Gb de stocare ai tabletei am gasit disponibili doar 8Gb, restul fiind ocupati de Windows. Din nou mi se pare cam strigator la cer. Ar trebui sa puna OS-ul embedded pe un SD/USB intern si sa lase cei 32Gb liberi. Exista totusi optiune de microSD si un port USB full dar doar pt USB Stick. HDD-urile nu merg in acel port (poate doar cu alimentare separata).

In caz de nevoie OS-ul se poate reinstala de pe un USB Stick ce vine cu tableta si contine Windows 8.

DSC_8696

Iar despre OS ce pot sa spun. Inca nu sunt impresionat. Deloc. Faptul ca Windows Store nu e disponibil decat in format Landscape si nu face autorotate m-a scoate din minti.

DSC_8697

Sau faptul ca atunci cand dai search in store iti cauta in tot storeul si nu numai in categoria in care esti, sau scroll-ul vertical in mai toate aplicatiile, sau faptul ca a trebuit sa caut pe google despre cum sa dezinstalez o aplicatie Metro m-au cam facut sa imi schimb parerea despre Windows 8. Partea de setari este primitiva si cam de regula ajungi sa accesezi desktop-ul care nu este optimizat pentru touch.

Si sa-mi mai spuna mie cineva ca poti administra servere de pe tableta. Cu clientul de RDP de pe Windows Store te poti conecta usor la un server. Am facut asta si o perioada mi s-a parut ok. Pana cand am avut nevoie de tastatura sa scriu ceva in sesiunea remote. Ghici ce? Nu poti sa faci sa apara tastatura. Trebuie sa folosesti onscreen keyboard ce se afla pe serverul remote. Si in fine, ar fi multe insa nu e bine sa scriu asa la cald. O sa mai las sa treaca ceva timp sa ma obisnuiesc cu Windows 8 si o sa continui sa va povestesc experienta.

Iar ca o concluzie despre tableta, cred ca este o alegere “interesanta” pentru un fan impatimit Windows 8, cu mentiunea ca nu e pentru gaming si nici multimedia intensive (no HD power). Email, internet surfing, office apps sunt ok pentru aceasta tableta.

Posted in Windows 8 • Tags: , , Top Of Page

4 Responses to “Windows 8 on a Lenovo Thinkpad Tablet 2”

Comment from ms
Time July 2, 2013 at 3:18 pm

nu vreau sa fiu rau, dar incearca urmatoarea combinatie: ipad 4, 4g + aplicatia pocketcloud

nu cred ca exista o alternativa mai buna pt. remote’uri.

Comment from Andrei Ungureanu
Time July 2, 2013 at 8:45 pm

De ce crezi ca esti rau? Eu as formula altfel. Exista multe alternative mai bune decat ce ofera in clipa asta Windows 8 cu aplicatiile existente in Store. Si sunt constient de asta.
Pe Adroid eu ma descurc de minune cu 2X (e putin diferit de Pocketcloud care face mai mult decat RDP).

Comment from Andrei Ungureanu
Time July 3, 2013 at 4:04 pm

Am gasit pana la urma setarile de auto dim la display si in interfata Metro, ascunse in rubrica pc settings/general printre time zone, keyboard, spelling si language. Groaznic.

Pingback from Accesorii utile pentru tableta unui admin–Keyboards » RO Windows Administrators Weblog
Time July 15, 2013 at 7:00 am

[…] Windows 8 on a Lenovo Thinkpad Tablet 2 […]

Write a comment