Free Backup Solutions – Veeam & Unitrends

By Andrei Ungureanu - Last updated: Friday, January 10, 2014 - Save & Share - Leave a Comment

Saptamana asta m-am apucat sa studiez ceva solutii de backup pentru mediul virtual si bineinteles ca nu puteam sa trec peste versiunile free disponibile de la cativa producatori. Sunt doua solutii ce se remarca – Veeam Backup & Replication si Unitrends Enterprise Backup ambele disponibile si pentru Vmware si Hyper-V si cu versiuni free.

Ar trebui sa mai reamintesc ca pentry Hyper-V mai exista si Altaro ce are versiune free singura limitare fiind la numarul de masini virtuale protejate (doar doua).

Dar cum eram axat pe Vmware saptamana aceasta m-am uitat doar la Veeam si Unitrends. Oricum problema e cu Vmware si anume cu versiunea Free unde dupa cum stiti Vmware nu permite utilizarea API-urilor de backup. Ceea ce inseamna ca nici un produs de backup nu va functiona cu versiunea free de Vmware. Si mai jos aveti dovada cu Veeam.

image

Totusi Unitrends Enterprise Backup (UEB) se lauda ca poate face asa ceva. Solutia lor este una de compromis; UEB vine si cu agent de backup pentru OS si astfel va face backup direct din masina virtuala ocolind platforma virtuala. Totusi este diferit de un backup la nivel de masina virtuala si va face tot procesul ceva mai complicat (vei fi nevoit sa folosesti procesul de Bare Metal recovery pentru a restaura o masina virtuala – exact cum ai face pentru un server fizic, adica foarte complicat comparativ cu mediul virtual).

image

Dar daca nu folositi versiunea free de ESXi si aveti macar pachetul Essentials atunci puteti beneficia de backup-uri la nivel de platforma virtuala din ambele produse. In versiunile free exista limitari la ambele produse dar cele mai importante o sa le mentionez acum. In Veeam nu exista posibilitatea de a schedula backup-uri. Adica trebuie sa le faceti de mana:

image

Luati versiunea pe bani si scapati de problema asta, plus aveti si un modul Powershell ce va poate ajuta sa automatizati unele chestii.

Nota: modulul Powershell e disponibil din freeware insa tot nu va poate ajuta sa faceti joburi de backup.

Unitrends Enterprise Backup e ceva mai generos. Nu exista limitare in genul celei de la Veeam ci doar o limita a numarului de servere protejate si anume 8 (e super suficient pentru un SMB). Inca un avantaj ar fi ca vine sub forma de virtual appliance pentru Vmware deci nu mai e nevoie de inca un server de Windows.

image

image

Ambele produse am observat ca au optiunea de instant restore adica iti creaza masina virtuala direct din backup dupa care fac un Vmotion in datastore-ul din Vmware.

Dar cam atat deocamdata, sper totusi sa fie suficient pentru a va face o idee daca aveti de gand sa mergeti pe o versiune free a acestor produse. Sfatul meu la acest moment (pentru Vmware) este ca cel putin sa folositi o versiune Essentials pentru a scapa de limitarile de backup din platforma virtuala. Produsele le puteti gasi la adresele de mai jos:

http://www.veeam.com/virtual-machine-backup-solution-free.html

http://www.unitrends.com/products/software

Posted in Virtualization • Tags: Top Of Page

Write a comment