Temporary Group Membership in Windows Server 2016

By Andrei Ungureanu - Last updated: Saturday, April 16, 2016 - Save & Share - Leave a Comment

Microsoft nu a uitat complet de Active Directory si in versiunea ce vine cu Windows Server 2016 sunt cateva imbunatatiri subtile. Oricum am fost obisnuiti ca pe partea de AD, schimbarile sa fie foarte subtile si greu de observat pentru adminul neexperimentat.

Una din noutati se numeste Temporary Group Membership si vine cumva mai mult pentru a face Privileged Access Management prin Microsoft Identity Manager insa poate fi folosita si standalone, fara MIM.

Dar sa revenim strict la subiect, Temporary Group Membership face exact ce spune si numele. Adauga membri intr-un grup, pe o perioada determinata. Exemplu: cineva iti cere access intr-un grup pentru a efectua anumite taskuri, sa zicem Domain Admins, cererea ii este aprobata si ai permisiunea sa ii dai acces dar doar pentru 3 zile. Cu aceasta optiune in place poti adauga userul in grup si seta un Time to Live de 3 zile. Cand timpul va expira, userul va fi scos din grup automat fara a fi nevoie de interventia administratorului.

Noile functionalitati ce vin cu versiunea 2016 se activeaza separat si odata activate nu se mai poate face rollback. Cam la fel cum a fost si pana acum (gen AD Recycle Bin).

image

Activarea se face folosind comanda powershell Enable-ADOptionalFeature.

Enable-adoptionalfeature “Privileged access management feature” –scope forestorconfigurationset –target "mslab.net".

Daca dorim sa verificam prezenta functionalitatii intr-un forest existent putem folosi Get-AdOptionalFeature:

image

Odata activata functionalitatea, folosim optiunea –MemberTimeToLive a comenzii Add-ADGroupMember. Comanda va seta un TTL pe link-ul ce defineste membrul in grup. Prima data va trebui sa definim acel TTL folosind New-TimeSpan:

$ttl = New-TimeSpan -Minutes 5

Add-ADGroupMember -Identity "Domain Admins" -Members aungureanu -MemberTimeToLive $ttl

image

Iar din aces moment, userul nou adaugat are fix timpul definit ca memberTimeToLive pentru a isi efectua taskurile. In momentul in care timpul a expirat, userul este automat scos din grup si mai mult decat atat, tichetul Kerberos va fi si el expirat (in momentul emiterii tichetului de catre KDC acesta va seta lifetime-ul ca fiind TTL-ul cel mai mic de pe link-urile ce au aceasta optiune activata; iar fiecare DC va verifica tabela cu link-urile ce urmeaza sa expire si le va sterge atunci cand TTL-ul va ajunge la zero)

Putem sa verificam apartenenta la grup si timpul ramas folosind Get-ADGroup:

image

Dupa cum vedeti forward link-ul din grup are acum un nou format cu <TTL=40> in fata DN-ului. TTL-ul de acolo reprezinta timpul ramas in secunde, in cazul nostru 40.

In event viewer se va putea vedea in afara de momentul in care a fost adaugat userul in grup si “Expiration time”:

image

Deocamdata nu a gasit nici un eveniment prin care sa monitorizez ca userul a fost scos din grup.

Dar considerand ca ca produsul este inca beta, mai sunt de asteptat schimbari legate de aceste noi functionalitati.

Posted in Uncategorized • • Top Of Page

Write a comment