Managing local accounts in Windows 2016 & Windows 10

By Andrei Ungureanu - Last updated: Sunday, October 23, 2016 - Save & Share - Leave a Comment

Un lucru nou pe care l-am observat testand Windows 2016, au fost comenzile Powershell pentru lucrul cu conturi de useri si grupuri locale.

Daca pana acum trebuia sa facem tot felul de artificii folosind WMI sau ADSI, sau mai recent sa importam module PS custom, acum exista ceva builtin.

Ce este ciudat deocamdata, este ca eu am gasit comenzile doar pe Windows 2016 si Windows 10 Aniversary Edition (ambele cu WMF 5.1; pentru restul este inca in preview). Documentatia spune ca ar trebui sa avem comenzile by default in Powershell 5.0, insa pe un server cu Windows 2012 R2 si Powershell 5.0 instalat eu nu le-am gasit.

Ruland Get-command -Module Microsoft.PowerShell.LocalAccounts, putem obtine lista cu noile comenzi:

image

Add-LocalGroupMember
Disable-LocalUser
Enable-LocalUser
Get-LocalGroup
Get-LocalGroupMember
Get-LocalUser
New-LocalGroup
New-LocalUser
Remove-LocalGroup
Remove-LocalGroupMember
Remove-LocalUser
Rename-LocalGroup
Rename-LocalUser
Set-LocalGroup
Set-LocalUser

image

image

Din ce am testat eu pana acum, puteti face cam tot ce este disponibil si in GUI si fara prea mari batai de cap. Probabil ca era momentul pentru asa ceva pentru a mai usura lucrul cu sistemele fara GUI, mai ales ca acum avem si Nano server.

Totusi as vrea sa le vad portate si pe sistemele de operare mai vechi. Dar poate cand WMF 5.1 o sa fie disponibil in versiune finala si pentru ele.

Posted in Windows Client, Windows Server • Tags: , , , Top Of Page

Write a comment