Auditing Special Groups in Windows

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, November 22, 2016 - Save & Share - Leave a Comment

Special Groups este o functionalitate prezenta in Windows incepand cu 2008/Vista si de care am uitat sa scriu pana acum. Dar nevoia m-a facut sa ajung sa folosesc asa ceva recent, asa ca a fost nevoie sa imi amintesc.

Ca sa fac un rezumat al functionalitatii. Special Groups iti ofera posibilitatea de a detecta cand membrii unui anumit grup se logheaza si unde. Nu exista un grup anume, numit Special Groups. Tu definesti ce si unde auditezi. Pasii necesari ca sa faci asta:

1. Audit Logon/Logoff Special Logon – by default activat incepand cu Windows Server 2008/Vista

2. Un grup in care sa adaugi userii pe care vrei sa ii monitorizezi (poate fi grup din Active Directory sau local)

3. SID-ul grupului respectiv adaugat in registry pe masinile ce vor fi monitorizate, in urmatoarea locatie:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Lsa\Audit\SpecialGroups

image

Nota: In exemplul de mai sus am adaugat SID-ul grupului Administrators (este un SID Well Known – adica e acelasi pe orice sistem)

Nota 2: Mai multe SID-uri pot fi adaugate, delimitate prin ;

Odata configurat, data viitoare cand un user ce face parte din grupul cu SID-ul adaugat in registry se va loga pe sistemul respectiv, Event ID 4964 va fi logat in Security Log:

image

Va las pe voi sa va ganditi cum faceti deployment la setarile in registry si ce grupuri sa monitorizati dar va dau si cateva example de scenarii cand puteti folosi Special Groups:

– detectarea conturilor de Domain sau Enterprise Admin ce se logheaza acolo unde nu ar trebui. De exemplu pe enduser workstations. Puteti seta monitorizarea special groups pe statiile de lucru, ori adaugand SID-ul acestor grupuri in registry pe statii, ori adaugand userii DA/EA intr-un grup special definit pentru monitorizare.

– detectarea cazurilor cand cineva se logheaza ca Admin local pe anumite statii sau servere

– identificarea masinilor unde anumite service accounts sunt folosite (in multe cazuri am vazut service accounturi lasate active doar pentru ca nimeni nu mai stie unde sunt folosite)

 

Dar bineinteles ca toate scenariile de mai sus necesita si un sistem bine pus la punct de colectare a logurilor de pe sistemele respective. Da, chiar si de pe statii. Nu mai este ceva anormal in ultimul timp.

 

Mai jos aveti si link-ul catre KB-ul oficial cu descrierea Special Groups:

https://support.microsoft.com/en-us/kb/947223

Posted in Active Directory, Windows Client, Windows Server • Tags: Top Of Page

Write a comment