Exchange & NLB
Citeam pe blog-ul lui Paul Roman (proaspat MVP pe Exchange) despre un scenariu problematic cu Exchange si NLB. Cu toate ca articolul ofera o rezolvare la problema, eu doar vreau sa spun ca nu recomand asa ceva. De fapt cam orice combina Hyper-V cu NLB. Sau ca sa ma extind, sa spunem orice solutie de virtualizare + NLB. Spun asta pentru ca aceste scenarii sunt foarte problematice, si chiar daca nu sunt in faza de test atunci cand ajungi sa ai o problema sunt foarte greu de diagnosticat si necesita implicarea celor care se ocupa de echipamentele de retea.
Nu recomand nici folosirea de NIC Team atunci cand se foloseste NLB. Pentru toate aceste scenarii recomand folosirea unui load balancer dedicat.
Iar articolul mentionat de pe msexchange … hmm … forget about it. Nu mai mai ocup de Exchange de mult timp insa pot spune ca articolul are foarte multe greseli, in special la partea de NLB, asta si pentru ca autorul, ori nu a inteles foarte bine NLB-ul ori a folosit acest scenariu numai intr-un mediu de test. Numai faza cu Public LAN si NLB Lan te zapaceste din start. Si daca faci ce scrie acolo si ai o retea care se intinde pe mai multe subneturi nu prea o sa iasa.
NLB-ul foloseste o singura placa de retea pe care comunica in exterior si tot aceeasi placa e folosita si pentru heartbeat-ul cluster-ului de NLB. Recomandarile cu a doua placa de retea in scenarii de NLB vin doar pentru a putea comunica intre nodurile cluster-ului atunci cand NLB-ul e setat unicast (neavand nici o legatura cu heartbeat-ul care se face pe interfata de NLB) si de ceva timp MS a facut posibila comunicatia asta si pe placa de NLB eliminand cumva necesitatea unei placi de retea aditionale.
Acum ceva timp am urmat orbeste acel articol convins fiind ca daca e publicat pe msexchange e de incredere 100% … si nu a iesit prea bine.
Sper totusi ca Paul sa continue cu ce si-a propus si sa vina cu informatii de calitate pe zona de Exchange pentru userii din RO.