Cum sa faci unbrick la Seagate 7200.11

By Andrei Ungureanu - Last updated: Thursday, February 24, 2011 - Save & Share - 13 Comments

Apropo ca vorbeam cu un prieten acum o saptamana ca nu mi s-a mai stricat nici un hard disk in sistemul de acasa de vreo 10 ani, saptamana asta mi-au picat 2. Si Seagate amandoua, ca tot imi zice lumea sa fug de WD si sa iau Seagate ca sunt mult mai fiabile.

Unul dintre disk-uri (de 500GB) mi-a dat semne cu cateva zile inainte asa ca am reusit sa-mi salvez ce era important pe el, insa celalalt de 1Tb m-a surprins. Am pus calculatorul in sleep, si cand sa porneasca … HDD nema. WTF?! Torrentele mele, masinutele mele virtuale, ouch! Noroc ca filmele le copiasem pe un Hitachi de 2Tb cu o zi inainte.

Harddisk-ul in tema e un ST31000340AS. Stau si ma gandesc, bai e prea ciudat sa pice asa brusc. Il conectez pe ESATA si dau un disk rescan – porneste motorasul dar diskul nu e detectat. Il mai caut prin BIOS si vad ca il detecteaza ca AHCI device. Zic, e clar, e de electronica, trebuie sa caut un PCB nou pe net. Dau sa caut dupa ST31000340AS si cand colo ce vad, durere mare pe net, forumurile sunt pline de probleme de genul asta cu anumite serii 7200.11 de la Seagate. Si bineinteles ca modelul meu e la loc de varf, normal cu firmware-ul SD15. Dupa ceva research am aflat ca datorita unui firmware cu probleme disk-ul intra intr-un mod lockdown atunci cand intalneste o anumita conditie; se poate intampla intr-o luna sau intr-un an; in cazul meu s-a intamplat la aproape un an de cand am luat disk-ul. Sa-l scoti din modul ala iti trebuie instrumente specializate si normal ar fi sa trimiti disk-ul la Seagate. Si nu, nu merge sa folosesti PCB de la alt disk.

Seagate recomanda sa faci upgrade de firmware ca sa rezolvi problema asta, dar atentie, upgrade-ul merge doar atata timp cat diskul e inca functional. Problema e veche (2-3 ani) si nu inteleg cum de nu am auzit de ea. Sincer la cat de multe cazuri am vazut pe net, Seagate ar fi trebuit sa distribuie update-ul agresiv, eventual vorbind cu cei de la MS sa-l distribuie prin Windows Update (sau macar un warning). Daca pentru un singur disk nu e chiar atat de rau, pentru un volum RAID e dezastruos.

Daca m-am apucat sa scriu aici, inseamna ca am rezolvat problema. M-am folosit de cateva tutoriale de pe net foarte intuitive si m-am apucat de treaba:

http://sites.google.com/site/seagatefix/Home
http://ireckon.net/2009/05/unbricking-a-seagate-barracuda/

Nota: Efectuati operatiunile din articolele de mai sus pe propriul risk. Daca tineti la datele de pe hard disk, apelati la un service specializat.

Cablul necesar l-am obtinut de la PSergiu. Daca n-are Sergiu, atunci n-are nimeni.

DSC_1003

DSC_1001

 

DSC_1004

Cea mai mare problema a fost sa instalez cablul Nokia DKU-5, pentru ca am Windows 7. Am pornit Vmware Workstation, am pornit un VM cu Windows XP, am conectat device-ul USB la masina cu XP si gata. Ciudat e ca nu mi-a mers cu driverele de la Nokia ci cu cele de la Texas Instruments – asa am aflat ca exista si drivere de Windows 7 pentru TUSB3410. Oricum am continuat din XP.

terminal_seagate

Si dupa cum ma asteptam, procedura a functionat. Hard disk-ul a revenit la normal. Imediat dupa i-am facut si un update de firmware:

seagate firmware update

seagate firmware update 2

La o firma specializata chestia asta va costa intre 50-100E, iar pe forumul computergames, gasiti la 100-150RON, insa nu e nimeni din Bucuresti.

Anyway, acum vreau sa trec pe Hitachi. Dar sunt totusi constient, hard diskurile se strica indiferent de producator. E un fapt. Trebuie doar sa fim pregatiti pentru momentul in care o sa pice. Macar moral Smile.

 

PS: Daca aveti discuri Seagate verificati daca exista upgradeuri de firmware disponibile, altfel sunt bombe cu ceas.

Posted in Hardware Corner • Tags: , , Top Of Page

13 Responses to “Cum sa faci unbrick la Seagate 7200.11”

Comment from Ionut
Time February 25, 2011 at 3:28 am

mi-a cam stat inima cand am vazut articolul asta
nici eu nu stiam d problema asta si am cam toate fisierele importante stocate p el
firmware update-ul asta merge si daca hdd-ul seagate e conectat pe usb la laptop?
ai putea sa imi spui c urmeaza dupa restart?

Comment from Andrei Ungureanu
Time February 25, 2011 at 10:09 am

http://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/search.jsp?DocId=207931
Ruleaza tool-ul si vezi daca iti recomanda firmware nou.
Chiar nu stiu daca merge via USB. Dupa restart, booteaza softul de update si scrie noul firmware.

Comment from Ionut
Time February 25, 2011 at 2:24 pm

SD15 scrie p HDD dar mi-am amintit ca a fost facut update de firmware la inceputul anului 2009 (prin martie parca)

Comment from Ariel Ungureanu
Time March 23, 2011 at 6:52 pm

Salut,

Care este cea mai buna modalitate sa dau si eu de Sergiu pentru cablu. Nu de alta dar am exact aceasi problema si vreau sa o rezolv cat mai repede.

Comment from Andrei Ungureanu
Time March 24, 2011 at 12:04 pm

Cauta-l pe macuser.ro. Sau vezi ca are cont si pe forumul nostru.

Comment from Ariel Ungureanu
Time May 19, 2011 at 11:18 am

Am rezolvat urmand o pasii de mai sus. Cablul mi l-am facut sg dupa ce am vorbit cu sergiu, a fost nebunie cu el( avea 6 fire, colorate probabil dupa un standard chinezesc si era capsulat:)) oricum multam foarte mult pentru informatii. Am recuperat toate datele.

Comment from Florin
Time March 1, 2012 at 8:04 am

Salut. Am urmat si eu aceeasi procedura, mi-a aparut si mie tot ce ti-a aparut tie ca mesaj din partea hdd, finalizand cu user partition final sucecs. Toat bune si frumoase hdd meu seagate de 320gb il vede in bios si cu capacitatea de 320gb dar cand sa pornesc sistemul win 7 de pe hdd si cu asta reparat langa el sistemul incepe sa buteze si cand sa apara pictogramele se innegreste ecranul,mouse-ul il pot misca pe ecran si nu mai face nimic. Ce pot sa ii mai fac sa il fac sa porneasca. Specific ca sigur nu am gresit nimic din procedura. Am testat acum si pe un sistem cu win xp si am instalat hdd ca al 2-lea hdd si cand incearca sa porneasca windowsul apare ecranul albastru si incepe verificarea hdd si tot apare cate o linie in care spune 63600 nu poate citi si tot asa, dupa 8 ore a ajuns pe la 76000 si inca continua. ce inseamna asta? multumesc anticipat pt raspuns

Comment from Andrei Ungureanu
Time March 9, 2012 at 11:19 am

Inseamna ca la tine e ceva mai mult decat problema descrisa aici. Eu as zice sa-l pui intr-un enclosure USB si sa-ti copiezi datele de pe el.

Comment from Bogdan
Time September 28, 2012 at 6:59 pm

Salut,

Are cineva un astfel de cablu in Craiova?

Comment from Phaenius
Time October 4, 2012 at 2:40 pm

Salut,

Am si eu doua discuri cu aceeasi problema. Ambele 7200.11, unul cu firmware S15, celalalt cu S33. Credeti ca ma descurc sa le aduc la viata ? Sint convins ca au acest BSY state bug doar, au murit subit la bootare, prezinta toate simptomele acestui bug, nu le-am scapat, nu le-am lovit, au fost mereu doar in sistem, datele trebuie sa fie tot acolo. Bani de recuperare la o firma de specialitate nu am, am vorbit cu cineva din oras (sint din Timisoara, pomenea Andrei de persoana respectiva la un moment dat de el), dar nu mi-a placut ideea de a lasa hard-discurile acolo si ma gandesc sa le unbrick-uiesc singur. Credeti ca ma descurc ? Nu am mai facut asa ceva, ma poate salva doar rabdarea si logica. Daca ceva e explicat bine, ar trebui sa reusesc. Am citit si eu multe forumuri in limba engleza, dar un lucru nu am retinut. Pana la urma, aceasta metoda se face cu pastrare sau nu de date ? Pentru ca vad la un moment dat format. Iar formatarea, din cate stiu, sterge datele. Eu am nevoie de date, altfel pot trimite discurile la vanzator, sint in garantie si pot primi altele noi. Totodata, un cablu (sau tot kit-ul aferent, am vazut ca in vest se vinde pe e-bay) la noi nu exista ? Costa mult acele ustensile, cu tot ? Si ultima intrebare. Seagate nu are reprezentanta la noi ? Pe un comunicat scos de ei, spuneau ca unbrick-uiesc discurile gratuit. http://www.expreview.com/img/topic/seagate_firmware/1-16_KB11_Barracuda_Field_Update.pdf Multumesc.

Comment from Andrei Ungureanu
Time October 6, 2012 at 7:20 pm

@Phaenius. Nu am raspunsuri la multe din intrebarile tale pentru ca a trecut mult timp de cand am fost nevoit sa efectuez procedura asta. Pot sa-ti spun doar ca in urma procedurii datele se pastreaza. Acel format e cu totul altceva. In clipa de fata scriu de la un system la care am atasat acel disk si merge 24×7.

Comment from Phaenius
Time October 15, 2012 at 2:09 pm

Merci de raspuns si scuze pentru intarziere. Am inteles ca ar fi nevoie de un cablu de date Nokia CA42. Trebuie sa fie original neaparat ? Costa destul de mult (undeva peste 160 lei). Am gasit compatibil, la pret mult mai mic, dar nu stiu daca e bun. Merci.

Comment from staff
Time January 6, 2013 at 3:41 pm

pt sergiu …ma intereseaza un cablu ,daca mai este valabil.

Write a comment