Windows 8 Server–A first look on Winadmin

By Andrei Ungureanu - Last updated: Friday, September 23, 2011 - Save & Share - 3 Comments

Cum pe aici discutam mai mult de server side decat de chestii client side, m-am gandit sa incep cu Windows 8 Server. Si e mai mult un post cu cateva pareri personale si informatii auzite, citite, iar unele chiar incercate.

Cam toata lumea vad ca a luat-o razna cu acest build pre beta si pe unii ii si inteleg. Suntem entuziasmati de tot ce apare nou si dorim sa stim si sa folosim de pe acum tehnologiile ce vor aparea peste 1-2 ani.

Din ce am aflat pana acum se pare ca noul OS al Microsoft-ului o sa vina cu foarte multe schimbari iar directia e clara – virtualizarea (aka cloud-ul). Foarte schimbat e si logon screen-ul dupa cum vedeti mai jos. Si da, imi place, fata de cel din 2008 pe care il consider groaznic si ca aspect si ca functionalitate. Dar parca prea orientat catre consumer. Sincer, nu avem nevoie de astfel de briz/briz-uri in Windows Server. Dupa ce ca tehnologia avanseaza atat de rapid si trebuie sa invatam non stop, mai trebuie sa tinem pasul si cu interfata. Bine macar ca la baza o sa fie Powershell, iar cei ce vor stapani acest subiect, vor putea sa ignore interfata si sa administreze numai din linie de comanda (dar atunci ma mai intreb de ce o sa se mai numeasca Windows Smile).

image

De server manager tot nu am scapat la primul logon. E foarte schimbat si principala functionalitate e ca poate administra si servere remote, nu numai pe cel local. Dar totusi, de ce trebuie sa mi-l porneasca by default dupa logon? Oare cine da ideile astea acolo? Spuneti-mi si mie daca exista vreun admin care sa nu dezactiveze pornirea lui automata.

image

Altfel e “ok”. Adica atat de schimbat incat nu pot sa zic mai mult. Am cautat 5 minute cum sa activez remote desktop.

image

La add roles/features, targetul activitatii poate fi un VHD. Cool, nu? Desigur, nu e nimic nou sub soare aici, poate doar interfata friendly.

image

image

image

Si wizardul de instalare stie sa ruleze in background.

image

Iata si cireasa de pe tort – meniul de Start:

image

Deja m-am speriat cand l-am vazut si tot cautam un command pompt sa rulez un dcpromo ca sa-mi revin. Surpriza:

image

Clar. E pe undeva pe aici:

image

Ba nu e. Mai caut eu putin si pana la urma vad ceva care zice: configuration required. Jur ca nu era acolo 5 minute mai devreme Smile.

image

Si uite ca acum tot ce faci are in spate powershell si poti vedea exact comenzile din spatele wizard-ului:

image

image

Powershell se pare ca este viitorul administrarii windows server. Adminii care nu vor sti powershell nu vor avea ce sa caute in lumea Windows 8 (parerea mea). De fapt si eu in interfata asta noua nu am stiut cum sa-i dau reboot. A trebuit sa deschid un prompt powershell si sa dau shutdown –r.

image

image

image

Si lista cu noutati e enorma dar doar o sa enumar cateva:

– Hyper-V 3. Aici e crema si pe el se pune accentul iar din ce se aude o sa fie match cu ce are Vmware acum. Dar asta doar se aude si pana atunci Vmware poate mai scoate vreo doua versiuni. Anyway, s-a muncit mult la formatul vhdx (16TB limit) datorita caruia va fi  posibil sa faci live migration intre servere in configuratie shared nothing. Asta chiar ca e cool si Vmware nu are asa ceva (inca).

– Diverse scenarii de replicare si failover cu Hyper-V

– WHEA – Windows Hardware Architecture – foarte important pt virtualizare. Stiti modul in care chkdsk marca blocurile de pe disk ca bad? Cam asa o sa faca si WHEA si o sa permita ca restul masinilor virtuale care nu au fost in zona de memorie afectata sa ruleze in continuare. Bineinteles ca e nevoie de ECC-uri Smile.

– NIC Teaming la nivel de OS

– Powershell everywhere – totul va fi construit cu powershell in spate

– Server core poate fi upgradat la full version (GUI) si invers. Cam ce ziceam eu de ani buni legat de un OS modular (nu stiu cat de modular o sa fie W8 dar e ceva).

– Data deduplication Smile

– storage pools – poti defini un storage pool de 10Tb si tu de fapt sa ai doar 1TB si sa upgradezi pe parcurs.

– AD aware de tehnologiile de virtualizare – clonning and snaphots.

– IIS 8

– schimbari in Remote FX, Direct Access si Branchcache

– componenta de Volume activation, LDAP based

Si toate astea sunt doar cateva din noutatile aduse de Windows 8. Dar sa nu uitam ca este doar un pre beta si pana la final mai e un drum lung. Multe dintre cele expuse aici e posibil sa nu reziste drumului si altele e posibil sa apara pe parcurs. Iar pana cand vor fi folosite cu adevarat vor trece ani buni Smile.

Viitorul suna bine!

Posted in Windows 8, Windows Server • Tags: Top Of Page

3 Responses to “Windows 8 Server–A first look on Winadmin”

Comment from Maria
Time September 24, 2011 at 10:39 am

Ai dreptate la ultima parte…chiar vor trece ani buni pana vor fi folosite cu adevarat. Foarte complexa detalierea.

Pingback from How to shutdown Windows 8 » RO Windows Administrators Weblog
Time February 29, 2012 at 11:23 pm

[…] tot zicea Andrei ca e greu cu shutdown-ul in Windows 8, recunosc ca si mie mi-a luat ceva pana am reusit sa […]

Comment from razvan
Time March 2, 2012 at 2:25 pm

Eu zic ca o sa se poata trece si la tema windows clasic,
Asta e asa de marketing, tind sa cred ca nu va fi asa.

Write a comment