Deleting VMs in Hyper-V. Da, chiar merita un post.

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, November 1, 2011 - Save & Share - 4 Comments

Microsoft e hotarat rau sa ia o felie din piata de virtualizare. Si e posibil sa reuseasca datorita numarului mare de fani si de useri ai produselor. Insa tehnic cred ca ii mai trebuie cel putin 5 ani ca sa se apropie de Vmware.

Nu descurajez folosirea Hyper-V-ului si sunt unele scenarii in care poate l-as folosi si eu insa acolo unde e posibil, recomand Vmware. Iar motivul il aveti mai jos:

Simpla stergere a unei masini virtuale in Hyper-V (inclusiv R2) e un chin. In caz ca masina virtuala a avut snapshot-uri si incerci sa dai delete, ramai blocat pentru minute bune in operatia numita “Destroying”.  Daca ai hardware lent si multe snapshot-uri mari – ti-ai stricat ziua.

image

Nu stiu ce distruge acolo, poate doar nervii utilizatorilor, ca in spate am impresia ca face doar snapshot consolidation. Si operatiunea de delete a masinii din consola Hyper-V are ca scop doar scoaterea masinii virtuale din inventarul Hyper-V, nicidecum stergerea discurilor. Asa ca nu inteleg de ce aceasta operatiune inutila.

Deci data viitoare, mai bine opriti masini virtuala si o stergeti din Explorer pentru a evita scenariul de mai sus.

PS: Ce-mi plac articolele cum ca urmatoarea versiune de Hyper-V o sa egaleze ESX-ul la functionalitati. Da, sigur.

Posted in Virtualization • Tags: Top Of Page

4 Responses to “Deleting VMs in Hyper-V. Da, chiar merita un post.”

Comment from Florin
Time November 1, 2011 at 7:44 pm

Explicatia e simpla, si dateaza (dupa cate vad) din 2009: http://blogs.msdn.com/b/virtual_pc_guy/archive/2009/04/20/why-does-it-take-so-long-to-delete-a-virtual-machine-with-snapshots-hyper-v.aspx

Pe scurt, treaba asta se intampla in principal deoarece lumea nu stie sa utilizeze corect snapshots sub Hyper-V. Aici poate ajuta http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/hyper-v-virtual-machine-snapshots-faq.aspx sau http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd560637(WS.10).aspx 😉

Comment from Lacrama Dragos
Time November 3, 2011 at 5:10 pm

In mod normal cand stergi o masina virtuala ramane vhd-ul acesteia. Daca tu ai 10 snapshot-uri si stergi masina virtuala, el prima data muta aceste snapshot-uri in vhd. Daca stergi masina virtuala altfel decat din Hyper-V, nu mai ai ce sa faci cu acele snapshot-ui ci doar cu vhd-ul. Snapshoturile alea sunt legate de nasina si probabil printr-un anumit proces mai poti sa le legi la o masina noua. Nativ nu merge. Poate ca vorbesc eu prostii dar ce face Hyper-V-ul cred ca e corect. Ar fi ok daca tot fac stergerea sa ma intrebe: “mai mai vrei ceva de la masina asta? te mai intereseaza vhd-ul?” ca daca tot vreau stergere, nu prea are rost sa mute snapshotul in vhd si apoi eu sa-l sterg.

Comment from Andrei Ungureanu
Time November 3, 2011 at 5:19 pm

Nu e bine ce face sub nici o forma. La fel cum imi permite sa export masina in alta locatie cu tot cu snapshot-uri si sa o import dupa, tot la fel ar putea sa o deataseze de la Hyper-V fara sa faca acea consolidare.
Cu ultima ta fraza sunt de acord, de fapt cam asta am si incercat sa spun.

Comment from Andrei Ungureanu
Time November 18, 2011 at 11:03 pm

@Florin: tu ai citit ce am scris eu si ce ai raspuns tu? Eu vreau sa sterg informatia de pe disk. De ce mai trebuie sa fac revert la snaphoturi sau sa le consolidez?
Asta e la fel ca si chestia aia cu RemoteFX-ul “issue by design”. Scot un KB in care aburesc lumea si dupaia ni se spune ca nu ne pricepem.

Write a comment