Colectie de tool-uri de sincronizat/copiat

By Andrei Ungureanu - Last updated: Sunday, February 26, 2012 - Save & Share - Leave a Comment

Am vrut sa pun in acest post cateva tool-uri utile atunci cand aveti de copiat sau sincronizat fisiere intre diverse locatii (foldere/volume/servere) – mai mult o referinta pentru mine pentru ca alta data sa-mi aduc aminte mai usor:

XCOPY – asta e baza, e in orice versiune de Windows si are si cateva avantaje in fata altori comenzi mai ales de la Windows 7 in sus. Problema e ca nu face sincronizare.

ROBOCOPY – e inclus by default in noile versiuni de Windows, in cele mai vechi venea in Resource Kit. Stie sync, retry etc. E folosit de pe vremea NT-ului mai ales datorita functiei de retry. Exista chiar si o versiune intermediara intre XP si Vista ce vine odata cu Robocopy GUI.

image

Un articol basic despre robocopy si documentatia aferenta gasiti in link-urile de mai jos:

http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/ee851678.aspx

http://ss64.com/nt/robocopy.html

De mentionat ca una din marile probleme pana la Windows 7 era performanta acestui tool, cei ce aveau nevoie de high performance file copy fiind nevoiti sa foloseasca alte variante. Incepand cu Windows 7 insa, robocopy este multithreaded astfel performanta lui fiind mult imbunatatita. Pentru cei ce au nevoie de asa ceva pe Windows 2003/XP tin sa le spun de pe acum ca tool-ul de pe Windows 7 nu o sa ruleze pe 2003/XP. Ca workaround puteti sparge job-urile in mai multe batchuri ce le puneti sa ruleze simultan.

XXCOPY – un fel de Robocopy cu ceva imbunatatiri. Problema e ca e pe bani.

http://www.xxcopy.com

RICHCOPY – un alt tool de la MS, care daca ar merge cum trebuie ar inlocui orice alt tool descris mai sus. Stie sa faca sincronizare si principalul lui avantaj e ca este multithreading si foarte customizabil la capitolul asta. Dar la fel ca si Robocopy nu pastreaza timestamp-ul folderelor (probabil sa se fi rezolvat chestia asta in ultimele versiuni). Dezavantajul este ca e foarte buggy. Trebuie testat inainte pe mediul in care o sa-l folositi altfel o sa aveti surpriza sa nu functioneze asa cum vreti. Personal l-am folosit cu succes de cateva ori.

image

image

http://technet.microsoft.com/en-gb/magazine/2009.04.utilityspotlight.aspx

http://blogs.technet.com/b/ken/archive/2009/06/10/build-4-0-216-has-been-posted-to-the-microsoft-download-center.aspx

http://www.techrepublic.com/blog/window-on-windows/how-do-i-use-richcopy-for-high-powered-file-copy-and-transfers/1210

Karen Replicator – destul de recomandat pe net insa nu am avut nciodata ocazia sa-l folosesc:

http://www.karenware.com/powertools/ptreplicator.asp

SyncToy – un alt produs al MS despre care probabil ca o sa scriu mai multe intr-un articol separat. E orientat in special catre zona de desktop si enduser.

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=15155

 

Si bineinteles daca aveti alte tool-uri mai interesante chiar va rog sa le postati.

Posted in Windows Client, Windows Server • Tags: , , , Top Of Page

Write a comment