PowerShell Web Access

By Andrei Ungureanu - Last updated: Wednesday, September 19, 2012 - Save & Share - Leave a Comment

Una din noile funtionalitati ale Windows Server 2012 este PowerShell Web Access sau pe scurt PSWA. PSWA este o aplicatie IIS ce permite accesarea unei console Powershell din browser. Consola poate avea ca target orice sistem din reteaua in care se afla serverul ce ruleaza PSWA sau chiar sistemul cu PSWA. Una din conditii este ca sistemul target sa aiba powershell remoting activat.

Scopul principal este pentru a servi ca gateway pentru conexiuni Powershell din afara retelei. Ganditi-va la un fel de RDP Gateway dar in varianta command line.

image

Un document destul de stufos despre configurare gasiti aici: http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831611.aspx

Personal am intampinat cateva probleme in configurare si asta pentru ca nu am citit documentul de mai sus de la inceput. Tocmai de aceea va recomand sa-l cititi. Oricum o sa incerc sa fac si eu un rezumat al actiunilor ce trebuie facute pentru a configura PowerShell Web Access.

Instalarea o puteti face folosind interfata grafica sau Powershell.

image

Va recomand totusi sa folositi Powershell. E mai simplu si mai rapid.

Install-WindowsFeature -Name WindowsPowerShellWebAccess –IncludeAllManagementTools

Install-PswaWebApplication –UseTestCertificate

Add-PswaAuthorizationRule –UserName “domain\username” -ComputerName * -ConfigurationName *

Comenzile de mai sus vor instala feature-ul PSWA, vor seta aplicatia in IIS si vor seta o regula de access. Fara reguli de access definite nu veti putea folosi PowerShell Web Access. Acestea definesc reguli ce guverneaza accesul prin gateway si specifica user-ul si sistemul sau sistemele la care se poate conecta si pot chiar limita namespace-urile powershell ce vor fi accesate. In regula de mai sus am pus un wildcard ce permite accesul user-ului la toate sistemele din retea.

Pentru mai multe detalii verificati help-ul comenzii Add-PswaAuthorizationRule. Puteti vedea regulile definite folosind Get-PswaAuthorizationRule.

image

Si ce e si mai interesant e ca PSWA ruleaza teoretic pe orice browser ce suporta JavaScript. Iar mai jos puteti vedea un exemplu de conectare la PSWA din Android.

image

Dupa cum am zis la inceput PSWA e un fel de RDP/TS Gateway al command prompt-ului. Si la cum evolueaza Powershell in acest moment nu m-a mira ca in scurt timp sa vedem Windows fara “windows”.

Posted in Scripting, Windows Server • Tags: , Top Of Page

Write a comment