DHCP Failover & Load Balancing in Windows 2012

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, October 16, 2012 - Save & Share - One Comment

Pana de curand scenariile de high availablility pentru DHCP au fost o problema. Singurele metode prin care puteai sa obtii high availability erau folosind Windows Clustering sau clasicul scenariu split scope 80/20 (mai nou cu Delay Offer in W2K8) insa si acolo era o poveste intreaga si trebuia sa stii destul de bine cum functioneaza comunicatia client server si echipamentele de retea ca sa mearga asa cum vroiai. De fapt ca sa fiu sincer, de multe ori nu mergeau asa cum vroiai.

Ei bine, Windows Server 2012 a rezolvat aceasta problema si exista mecanisme de high availability si load balancing direct in serviciul de DHCP. Adica no more split scopes sau clustering. Acum in scenariul de HA se pot seta servere locale de DHCP ce isi replica informatiile din scopuri cu un server din site-ul central (Standby Server).

image

Bineinteles ca se poate seta un server Standby chiar si in acelasi site, dar probabil ca celalalt scenariu este mai potrivit.

Si anume configuratia de tip Activ/Activ (Load Balance Mode) in care pot exista doua servere DHCP in acelasi site ce deservesc simultan aceleasi scopuri.

image

Serverele is replica tot timpul informatiile din scopuri si isi redistribuie periodic inchirierile de IP-uri.

In zilele urmatoare o sa vin cu o serie de articole in care o sa detaliez setup-ul acestor doua noi functionalitati din Windows Server 2012.

So, stay tuned!

Posted in Windows Server • Tags: , , Top Of Page

One Response to “DHCP Failover & Load Balancing in Windows 2012”

Pingback from Windows 2012–DHCP Hot Standby » RO Windows Administrators Weblog
Time October 19, 2012 at 10:37 am

[…] DHCP Failover & Load Balancing in Windows 2012 […]

Write a comment