Storage Pools & Storage Spaces in Windows 2012 si Windows 8
Una din surprizele lui Windows 2012 si Windows 8 o reprezinta Storage Pools sau Storage Spaces. Ca tehnologie nu este ceva foarte nou, insa este ceva nou ca si tehnologie inclusa in sistemul de operare Windows.
Nota: Interfata este diferita intre Windows 8 si Windows 2012 insa eu aici voi prezenta doar interfata din Windows 2012, tehnologia din spate fiind identica.
Eu ca si impact as compara Storage Spaces cu Dynamic Disks cand au fost introduse pe vremuri in Windows. BTW, Dynamic Disks inca exista si pot fi folosite si in Windows 8/2012. Acum nu numai ca putem seta redundanta pentru datele de pe server dar putem transforma un sistem ce ruleaza Windows intr-o adevarata solutie de stocare.
Probabil pentru unii conceptul o sa para putin ciudat la inceput, dar fiti fara frica, exista documentatie pe net cat sa va faceti o idee si probabil ca in timp o sa apara mai multe materiale ce or sa prezinte cat mai deep dive aceasta tehnologie. Eu o sa incerc aici sa fac mai mult un intro si un walk through despre cum poti folosi aceste noi functionalitati.
Ca si o definitie a Storage Pools and Spaces putem spune ca este o metoda de a virtualiza storage-ul sau de a-l abstractiza si de a face invizibile partile din care este compus pentru layer-ele superioare ale sistemului de operare. Functionalitatea este inclusa by default in Windows si nu trebuie adaugat nici un rol sau feature.
Un Storage Pool reprezinta o grupare logica a unor disk-uri din sistem.
In imaginea de mai jos puteti vedea interfata GUI si optiunea Storage Pools. Storage Space-ul primordial reprezinta toate disk-urile din sistem disponibile pentru a crea un Storage Pool.
Mai jos am pus in imagini modul in care se poate crea un nou Storage Pool din disk-urile existente:
Nota: Disk-urile ce pot fi adaugate intr-un pool pot fi SAS/SATA sau chiar USB. Un pool poate contine disk-uri din orice categorie. Nu sunt suportate LUN-uri prezentate prin FC sau iSCSI sau disk-uri conectate le controllere RAID ce nu stiu sa dezactiveze toate functionalitatile RAID si sa prezinte disk-urile direct sistemului de operare.
Dupa cum am spus un pool reprezinta doar o grupare logica a disk-urilor. Aici putem selecta modul in care sunt folosite disk-urile si anume putem selecta anumite disk-uri sa fie folosite doar ca hot spare si vor intra in folosinta doar pentru a inlocui un disk picat din pool. Dar tineti minte ca nu aici setam nivelul de redundanta.
Pasul urmator este de a crea un disk virtual aka Storage Space (a nu se confunda cu disk-urile virtuale folosite de Hyper-V) in acest Storage Pool. Acesta este pasul in care putem seta nivelul de redundanta.
Nivelul de redundanta poate fi Mirror sau Parity. Cumva modul acesta de redundanta poate fi asociat cu RAID 1 sau RAID 5 insa implementarea este putin diferita.
In acelasi Pool putem avea mai multe disk-uri virtuale cu redundanta diferita dar partajand acelasi set de disk-uri fizice. Sistemul de operare va folosi disk-urile din pool inteligent pentru a furniza nivelul de redundanta ales pentru fiecare disk virtual.
Dupa cum ati observat, cu toate ca in pool am doar 3 disk-uri fizice de 40Gb, pot crea storage space-uri care depasesc aceasta capacitate folosing optiunea de Thin Provisioning (cei familiari cu Vmware probabil ca inteleg perfect optiunea). Sistemul de operare va folosi spatiul existent in Pool iar cand se apropie de limita va notifica administratorul pentru a lua o actiune si anume pentru a extinde capacitatea fizica de stocare – adaugand noi disk-uri in storage pool.
Si bineinteles ca mai exista inca un nivel pentru a beneficia de spatiul de pe disk-uri. Acela de a crea un volum/partitie in Storage Space-ul creat.
Noul volum poate fi vazut acum in rubrica Volumes si poate fi folosit.
Deci dupa cum am vazut, Windows-ul si-a diversificat tehnologiile de stocare putandu-se transforma intr-un adevarat storage appliance (punem la socoteala si Data Deduplication sau iSCSI target). Dar cu toate ca functionalitatile prezentate sunt interesante inca nu il vad in zona enterprise si nici pe consumer ci mai degraba pe zona small business sau pe zona de hosting (acolo unde se merge pe varianta de redundanta construita din sisteme multe si ieftine si unde Thin Provisioning conteaza).
Dar voi mai reveni si cu alte detalii in viitor despre aceasta functionalitate.