Windows Server 2012 R2 announced

By Andrei Ungureanu - Last updated: Thursday, June 6, 2013 - Save & Share - Leave a Comment

Zilele acestea, cu ocazia TechEd-ului au fost anuntate multe produse noi, printre care si Windows 8.1 si surpriza, Windows Server 2012 R2.

Pot spune ca m-a surprins putin, pentru ca eram obisnuit cu perioada de 2 ani intre versiunile de Windows. Sper ca macar sa fie oferit gratuit pentru clientii versiunii Gold pentru ca altfel o sa avem un numar prea mare de versiuni de Windows pe piata.

Cat despre produs, din ce am vazut din prezentari, schimbarile sunt uimitoare. Si asta sarind peste partea de marketing, care de data asta e mai multa ca niciodata.

O sa incerc sa enumar cateva elemente ce mi-au atras atentia in noul OS:

– Powershell 4 + DSC – Desired State Configuration – un mod prin care vom putea declara prin scripturi cum sa arate sistemul nostru (module, setari, fisiere)

Tiered Storage Spaces – vom putea combina SSD cu HDD in storage spaces si OS-ul va muta automat blocurile cele mai accesate pe SSD astfel crescand enorm performanta volumului.

ISCSI target-ul ce este acum inclus by default in Windows Server va folosi noul format VHDX si va permite dimensiuni de pana la 64TB per LUN

Dynamic NIC teaming – asa zis-ul flowless. Mai exact balansarea unei singure sesiuni pe mai multe NIC-uri.

Stateful packet inspection and ACLs at Hyper-V Virtual Switch level

Data deduplication va functiona acum si pe fisierele VHDX.

Shared VHDX files – un singur fiser VHDX va putea fi partajat de mai multe VM-uri permitand astfel scenariile unde este nevoie de guest clustering

Remote Access via VMBus – conexiunile de la consola masinii virtuale vor deveni mult mai apropiate ca experienta de RDP permitand copy/paste, device redirection, etc. Efectiv daca aveti latime de banda suficienta veti putea urmari chiar si audio/video prin remote connection-ul din Hyper-V.

Modificari in Hyper-V Replica – Extended Replication (replica la replica) si tuning la intervalul de replicare.

image

Activarea automata a Windows-ului din VM-urile ce ruleaza pe Windows Datacenter

Storage QoS -  ceva gen Vmware Storage I/O Control

image

Linux support pentru Dynamic Memory, online backup si multe altele

Memory Compression pentru Hyper-V Live Migration

ReFS va fi suportat pentru CSV

Optiune de clonare a VM-urilor in Hyper-V

Online VHDX resize – extend & shrink

Secure boot in VM

image

Si cred ca lista asta ar putea continua mult si bine insa produsul este inca in beta si unele functionlitati s-ar putea sa nu ajunga pana in versiunea finala. Oricum schimbarile sunt cu mult peste ce ne-am astepta la un interim release si sincer imi doresc ca acest R2 sa fie un upgrade gratuit la 2012 Gold pentru ca altfel nu stiu cum ne vom putea adapta intr-un timp atat de scurt la atat de multe schimbari.

Posted in Windows Server • Tags: Top Of Page

Write a comment