Upgrade from Active Directory on Windows 2008/2008R2 to Windows 2012

By Michael Stoica - Last updated: Wednesday, July 24, 2013 - Save & Share - Leave a Comment

Upgrade-ul la Windows Server 2012 este un pas pe care multi dintre system administrators va trebuil sa il facem la un moment dat. Am facut upgrade-ul intr-un mediu de test (recomand ca in productie sa se faca backup) in care aveam un DC cu Windows 2008 R2 si am vrut sa mut toate FSMO roles pe un Windows 2012.

Nu am facut migrare de useri, grupuri de useri, GPOs cu ADMT sau alte tool-uri de migrare (poate despre astea intr-un alt articol), ci am introdus un nou domain controller in paralel cu Windows 2012.

Pentru inceput trebuie sa pregatim forestul pe care il avem pentru migrare, iar pentru acesta avem nevoie de CD-ul cu Windows Server 2012 si trebuie sa rulam pe DC cu 2008 adprep /forestprep :

clip_image002

Nota: Noul wizard din Windows Server 2012 poate sa detecteze cand este nevoie si sa ruleze automat ADPREP (/forestprep sau /domainprep), dar pentru cei old scool se poate rula si manual ca mai sus.

clip_image004

clip_image006

Dupa ce se termina procesul de pregatire a forestului, va trebui sa instalam si sa configuram DC pe serverul cu Windows Server 2012. Pentru aceasta vom instala mai intai rolul Active Directory Domain Services ruland in Powershell comanda  Add-WindowsFeature –name ad-domain-services –IncludeManagementTools, dupa care tot din Powershell prin comanda Install-ADDSDomainController vom configure serverul ca domain controller.

clip_image008

Dupa terminarea instalarii noului DC, va trebui sa mutam FSMO Roles de pe serverul cu 2008 R2. Mai intai va trebui sa transferam Schema Master Role prin intermediul Active Directory Schema Master, insa mai intai va trebui inregistram Schmmgmt.dll prin comanda regsrv32 schmmgmt.dll.

In continuare vom deschide consola de Active Directory Schema Master dupa care click dreapta pe Active Directory Schema si alegem Change Domain Controller.

clip_image010

Dupa aceasta va trebui din nou sa dam click dreapta pe Active Directory Schema si selectam Operation Masters pentru a muta rolul pe noul server.

clip_image012

Aceiasi pasi va trebui sa ii facem si pentru mutarea (change domain controller mai intai dupa care mutarea rolului) Domain Naming Master, insa din consola Active Directory Domains and Trusts, iar pentru RID Master, PDC Emulator si Infrastructure Master vom folosi Active Directory Users and Computers.

clip_image014

clip_image016

clip_image018

clip_image020

Iar in final pentru a ne asigura ca toate rolurile sunt pe noul Domain Controller vom rula comanda netdom query fsmo, dupa care putem depromova si scoate din domeniu vechiul server (teoretic; practic e nevoie de investigatii detaliate pentru a detecta daca mai exista sau nu o dependinta de vechiul server).

clip_image022

Posted in Active Directory • Tags: , Top Of Page

Write a comment