Capacity Planner for Hyper-V Replica

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, July 30, 2013 - Save & Share - Leave a Comment

Pentru scenarii mici de DR unde nu se doreste o super automatizare si nici teste de DR periodice, Hyper-V Replica este deja o optiune. Doar ca am primit deja intrebarea: Cum fac sizing? Cum stiu daca am suficienta latime de banda intre datacentere pentru ca Hyper-V Replica sa functioneze?

Ei bine, sizing-ul e simplu de facut, mai ales pe resurse gen RAM,CPU, DISK si se face ca si la orice alt mediu virtual. Dar specific Hyper-V Replica este conexiunea dintre datacentere.

Prima data hai sa vedem asa in mare cum functioneaza Hyper-V Replica:

1. Creaza masinile virtuale in site-ul de DR.

2. Incepe replicarea initiala (mai bine zis va copia disk-urile virtuale in site-ul de DR iar asta va dura in functie de dimensiunea lor si latimea de banda disponibila).

3. Replica toate schimbarile la nivelul disk-ului virtual catre site-ul de DR (la un interval de 5 minute, dar configurabil incepand cu 2012 R2).

Pasul numarul doi este cel ce va dura cel mai mult insa important este pasul 3 iar aici trebuie sa stim daca avem suficienta latime de banda pentru a putea transfera in 5 minute, volumul de date scris pe disk-urile masinilor virtuale din site-ul de productie.

O metoda de a valida solutia este un nou tool numit Capacity Planner for Hyper-V Replica ce seteaza replicarea pentru masinile virtuale dorite si monitorizeaza replicarea pentru a valida solutia.

image

image

In afara de aceasta varianta se mai poate folosi si cmdlet-ul Measure-VMReplication ce culege statisticile colectate by default la 24h dar care se pot schimba cu Set-VMReplicationServer.

Problema pana acum este ca ne trebuie deja un mediu Windows 2012 cu Hyper-V pentru a testa asa ceva. Dar cand noi nu am implementat inca solutia dar vrem sa facem sizing, nu prea avem cum sa folosim nimic din ce am descris mai sus.

Si atunci trebuie sa recurgem la o varianta ceva mai simpla. Si anume Perfmon. Folosindu-ne de Disk Write Bytes/sec si un Sample Interval de o secunda putem afla cu exactitate volumul de date scris pe disk-uri.

image

image

image

Iar de aici trebuie doar sa calculati si sa vedeti daca aveti suficienta latime de banda pentru a reusi sa transferati volumul de date ce reiese din statisticile obtinute cu Perfmon.

Spor!

Posted in Virtualization • Tags: , Top Of Page

Write a comment