AD Administrative Center in Windows 2012

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, June 11, 2013 - Save & Share - Leave a Comment

Active Directory Administrative Center nu prea a fost subiectul multor discutii pe aici, poate asta si pentru ca in realitate nu il foloseste nimeni. Dar noua versiune ce a venit cu Windows 2012 m-a suprins cu cateva optiuni destul de utile si pe care nu le avem in vechea consola ADUC.

Una dintre optiuni este activarea Recycle Bin din consola. Si astfel veti putea observa foarte rapid daca optiunea este activata sau nu (odata activata optiunea va deveni greyed out)

image

Si tot legat de Recycle Bin, acum avem posibilitatea de a restaura obiectele sterse tot din interfata grafica:

image

Vom putea restaura obiectul in locatia lui originala sau in alta locatie in AD la alegere. Exista si functie Locate Parent ce ne ajuta sa aflam locul original al obiectului in AD si poate fi util atunci cand au fost sterse si Organizational Unit-urile in care se afla utilizatorul.

image

Si inca o functie ce mie personal mi se pare cea mai utila este Powershell History. Dupa cum stiti “teoretic” in spatele noilor instrumente de management din Windows se afla Powershell, iar cu aceasta functionalitate vom putea vedea exact comenzile Powershell ce au fost folosite atunci cand am efectuat anumite operatiuni din consola.

image

Mai sus puteti vedea istoricul actiunilor mele traduse in Powershell: activarea Recycle Bin, stergerea unui user si restaurarea lui. Cu optiunea show all putem vedea chiar si comenzile pentru interogarea datelor din AD.

Iar cu functiile Start/End Task putem grupa mai multe comenzi in task-uri. Asta pentru a putea identifica mai usor ce comenzi au fost folosite pentru o anumita activitate facuta din interfata grafica.

Posted in Active Directory • Tags: , , Top Of Page

Write a comment