Microsoft moving to per core licensing

By Andrei Ungureanu - Last updated: Wednesday, December 9, 2015 - Save & Share - Leave a Comment

Saptamana trecuta Microsoft a facut un anunt ce a uimit pe unii. Si anume a schimbat modul de licentiere pentru Windows Server, de la per socket, la per core.

Tocmai cand credeam ca lucrurile se simplificasera si in sfarsit au venit cu ceva ce are sens (licentierea si editiile Windows Server 2012), iar au dat lucrurile peste cap. Dar nu numai asta, ci si faptul ca iar vor fi doua versiuni diferite de Windows din punct de vedere al functionalitatilor. Anumite functionalitati (in special cele ce tin de storage) vor fi disponibile numai in versiunea Datacenter.

Oricum calculand pe noul model, majoritatea clientilor vor avea aceleasi costuri. Costuri suplimentare vor fi atunci cand depasesti 8 core/socket. Un server tipic vine cu doua procesoare iar atata timp cat nu se depaseste numarul de 8 core-uri pe socket, o licenta standard de Windows va acoperi numarul de 16 core-uri pe server (o licenta standard acopera 16 core-uri). Asa ca sincer nu vad nici un beneficiu pe nici o parte. Nu cred ca vor face mai multi bani din asta, ci doar vor adauga complexitate, vor enerva clientii, ii vor orienta catre alte solutii si vor lovi si in hardware. Toata lumea se va gandi de doua ori inainte sa cumpere servere cu mai multe de 8 core-uri pe socket.

Dar pana la urma exista si acolo departamente care trebuie sa isi justifice cumva existenta :).

Gasiti aici datasheet-ul cu noile informatii de licentiere:

http://download.microsoft.com/download/7/2/9/7290EA05-DC56-4BED-9400-138C5701F174/WS2016LicensingDatasheet.pdf

image

Posted in Windows Server • Tags: Top Of Page

Write a comment