Reset Windows 10 & clean the drive

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, December 14, 2015 - Save & Share - Leave a Comment

Incercand sa readuc un sistem la “factory default” am revizuit putin optiunile din Windows 10 si am fost cumva surprins sa nu gasesc nimic tehnic legat de acest subiect. Sincer nici eu nu am descifrat inca subiectul dar macar mai aduc cateva informatii celor interesati.

image 

Ma interesa in special optiunea “Remove everything” pentru ca merg pe scenariul in care vreau sa indepartez toate datele personale de pe sistem.

image

Remove everything este optiunea in care efectiv facem un nou reinstall de Windows; doar ca aici mai exista doua optiuni.

image

“Just remove my files” o sa faca un simplu quick format urmat de reinstall si in functie de hardware procesul poate fi destul de rapid. Daca alegem optiunea “Remove files and clean the drive”, ajungem tot in situatia unui reinstall, doar ca in acest proces, zonele de date vor fi rescrise de cateva ori (nu pot spune exact pentru ca nu exista nimic documentat, insa din volumul de date scrise in Vmware am putut observa cel putin dublul datelor de pe disc) pentru a ingreuna recuperarea acestora. Acesta ar fi procesul recomandat daca revindeti sistemul sau il instrainati unei alte persoane. Atentie ca poate dura cateva ore.

image

In ambele variante de mai sus, veti ajunge la un sistem cu Windows instalat, deci “clean the drive” nu este exact clean, ci tot lasa un Windows instalat.

Daca totusi ati stocat date confidentiale si va este teama ca nu cumva cineva sa le recupereze, atunci va sfatuiesc sa apelati la un tool third party pentru un “secure erase”.

Posted in Windows Client • Tags: , Top Of Page

Write a comment