Din nou despre Windows Home Server “Vail”

By Andrei Ungureanu - Last updated: Monday, May 17, 2010 - Save & Share - One Comment

Hai ca pana la urma am reusit sa pornesc Home Server-ul 🙂 si revin cu cateva detalii.

image

Modul in care stocheaza datele mi s-a parut interesant. Adica “diferit”. OS-ul e pus pe o partitie de 60Gb iar restul datelor stau pe o partitie FAT32 care nu are asignata nici un drive letter. Nu are pentru ca accesul la datele de acolo se face prin serviciul Drive Extender care se ocupa de toata partea de storage si care la randul lui face maparile catre diversele zone de date de pe acel volum. Oricum, si daca incercati sa accesati direct acea partitie nu o sa reusiti, pentru ca datele sunt scrise probabil intr-un format proprietar.

Nu stiu inca de ce s-a ales aceasta varianta, poate si pentru a nu permite “home user-ului” sa-si bage nasul in structura de date de pe home server.

image

image

image

image

Urmatorul lucru pe care am vrut sa-l fac a fost sa conectez un computer la acest home server.

image

image

Si am inceput instalarea pentru Computer Connector:

image

image

image

Exact ce nu-mi doream … reboot-uri.

image

image

image

Interesant modul asta de backup. Pe scurt, in timpul ferestrei de backup (12-6AM si nu stiu daca se poate modifica) serverul o sa faca un wake on lan si o sa porneasca un backup al sistemului. Dupa asta sistemul va intra in sleep sau hibernate in functie de setarile lui de power saving, sau va ramane pornit.

image

image

image

Dupa reboot putem vedea shortcut-urile catre aplicatiile Home Server si clientul care cere autentificare. Pentru autentificare e nevoie si de un user account pe Home Server.

image

image

image

Remote access se refera la portalul Remote Access Website de unde poti accesa datele de pe home server, sistemele din retea, si chiar si continut audio/video printr-un web based media player.

image

Si iata cum arata Launchpad-ul dupa logon:

image

Pot accesa Shared Folders.

image

Si continutul de acolo fara a mai face si alte setari de sharing. BTW, Home Server merge joinat la un Homegroup.

image

Pot accesa si Dashboard-ul de administrare tot de pe statia cu Windows 7. Daca userul cu care sunt conectat nu are permisiuni mi se va cere parola pentru contul de administrator de pe server. Dashboard-ul nu este instalat local, ci ruleaza ca un RemoteApp prin RDS.

image

Iar acum ca imi vad computerul in dashboard, hai sa-i setez si o politica de backup.

image

image

image

De test am facut si un backup la statia mea.

image

image

image

Si iata si interfata pentru restore:

image

image

image

image

Foarte simple de folosit pentru orice home user. Mai mult decat atat exista si posibilitatea de a face si un Bare Metal restore.

Acum sa vedem cum arata si portalul de remote access. Mai intai trebuie activat.

image

image

image

image

image

Am terminat cu setup-ul, dar nu complet pentru ca in cazul unui test cum am facut eu chiar nu isi avea rostul in a seta un FQDN real. Am accesat server-ul folosing hostname-ul din LAN.

image

image

Apasand butonul connect din dreptul sistemului cu Windows 7 pot deschide o conexiune RDP catre acesta.

image

image

Ok. Hai sa instalam si Silverlight.

image

And it’s working! Pot sa fac play de oriunde as fi la continutul audio/video partajat pe home server. Pare o metoda buna de a share-ui continut video cu prietenii 🙂

In afara de ce am aratat pana acum Home Server mai stie multe. De exemplu stie sa-ti protejeze datele atunci cand mai adaugi un disk, replicand pe el din continutul de pe primul disk. Si este extensibil:suporta plugin-uri. Am vazut destule, dar poate singurul care m-a tentat a fost cel pentru uTorrent (era nevoie de asa ceva pentru a concura cu alte produse de pe piata).

Mai multe addon-uri gasiti aici:

http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/add-ins.mspx

Totusi produsul este gandit pentru a fi vandut impreuna cu hardware, ceea ce inseamna ca producatorul de hardware va integra toate chestiile astea cu platforma lui optimizata si o va customiza pentru a fura clientela de la concurenta. Ar fi interesant de vazut o solutie completa in RO.

MS Home Server este un produs interesant, si chiar tentant pentru ITst-ul din mine, insa nu stiu cat de mult o sa prinda la publicul non ITst (ne spune cineva cum a prins vechea versiune?). Poate mai cool ar fi o combinatie intre Media Center si Home Server.

PS: uite si o solutie bazata pe vechea versiune. Cumparati repede ca e la SALE 🙂

http://reviews.cnet.com/soho-servers/hp-mediasmart-server-ex475/4505-3125_7-32736208.html

 

 

Posted in Windows Server • Tags: , Top Of Page

One Response to “Din nou despre Windows Home Server “Vail””

Pingback from Windows Home Server “Vail” Update » RO Windows Administrators Weblog
Time December 6, 2010 at 6:31 pm

[…] mai scris despre noul Home Server insa produsul a suferit ceva schimbari in ultimul timp, cea mai importanta fiinda ca MS s-a decis […]

Write a comment